Στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης τάσσεται ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο γαλλογερμανός πολιτικός τονίζει πως στη διένεξη με την ΕΕ για το ζήτημα του χρέους η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται «απολύτως φυσιολογικά».

Μιλώντας στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία dradio, ο ευρωβουλευτής δεν διατυπώνει ενστάσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ωστόσο υπογραμμίζει ότι «είναι ζήτημα ταχύτητας και χρόνου. Ορθά η κυβέρνηση επιδιώκει κατ΄ αρχήν να θέσει τα θεμέλια για την αντιμετώπιση της φτώχειας που πλήττει τη χώρα. Όταν ζητάς μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση, ας πούμε, της φοροδιαφυγής θα πρέπει να σκεφτείς πόσο χρόνο χρειάστηκε η γερμανική κυβέρνηση, για παράδειγμα, για το ζήτημα αυτό. Ακόμα οι προσπάθειές της δεν έχουν ολοκληρωθεί για την πάταξης της φοροδιαφυγής στη Γερμανία. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι ευρύτατες και πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν».

Αδύνατη επιπλέον περικοπή μισθών

Η αντίσταση κατά της πολιτικής λιτότητας δεν είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο. Τόσο στην Ισπανία το κίνημα Pοdemos, όσο και στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν αμφισβητούν την ορθότητα της πολιτικής αυτής.

Ο Κον Μπεντίτ επικρίνει την πολιτική της ΕΕ:

Η πολιτική της ΕΕ είναι λανθασμένη τουλάχιστον εν μέρει. Και νομίζω ότι αυτό είναι πρόβλημα το οποίο η γερμανίδα καγκελάριος δεν μπορεί να διακρίνει εύκολα. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο η πολιτική λιτότητας εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια είναι για ορισμένες χώρες ανυπόφορος. Θεωρώ, ωστόσο, ότι ανυπόφορη είναι και η γερμανική κοινή γνώμη που ζητά συνεχώς λιτότητα χωρίς να συνειδητοποιεί τι σημαίνει αυτό για τον πληθυσμό.

Στο γερμανικό, και όχι μόνο, επιχείρημα ότι θα πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα ή να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις, με άλλα λόγια να υπάρχει αντάλλαγμα για τις πιστώσεις, ο γαλλογερμανός πολιτικός απαντά:

Θα πρέπει να εξεταστεί αν οι συμφωνίες ήταν πράγματι σωστές. Αυτό είναι προς το παρόν ένα από τα προβλήματα. Δεδομένοι ότι οι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 30 με 40%, δεν είναι δυνατή η επιπλέον περικοπή τους. Πρέπει να το αποδεχτούμε αυτό. Εδώ στη Γερμανία ο κόσμος αντιδρά εντονότατα όταν δεν αυξάνονται οι μισθοί.