Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Γερμανοί δημοσιογράφοι σχολιάζοντας χθες το απόγευμα την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελαρία έλεγαν με νόημα πως ενδεχομένως μόνο ο Πούτιν θα συγκέντρωνε τόσο μεγάλο αριθμό ΜΜΕ για την κάλυψη της συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ

Από αυτήν την άποψη, η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο χαρακτηρίζεται ως απολύτως επιτυχής. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις σε πολλά σημεία κατά την χθεσινή του εμφάνιση στην Καγκελαρία όπου έδειξε ότι συνεχίζει την στροφή προς τον ρεαλισμό χωρίς να εγκαταλείπει εντελώς την ρητορική του για την απομάκρυνση από την πολιτική της λιτότητας. Καταγγέλλοντας ως αποτυχημένα τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ο πρωθυπουργός ζήτησε αλλαγή του μίγματος της πολιτικής και υποσχέθηκε στην Άνγκελα Μέρκελ. Υλοποίηση μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ο ίδιος θα προτείνει συγχρόνως με την πιστή τήρηση της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη. 

Παράλληλα στις δηλώσεις του δεν δίστασε να θίξει τα ζητήματα των γερμανικών επανορθώσεων και της δικαστικής διερεύνισης της υπόθεσης Siemens. Παραδέχτηκε όμως ότι για τα δεινά του ελληνικού λαού δεν ευθύνονται μόνο οι κακοί ξένοι, αλλά και οι ίδιες οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας που δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκαν στην διάρκεια της πενταετούς κρίσης. 

Από τις απαντήσεις που έδωσαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Άνγκελα Μέρκελ διεφάνη ότι στην συνάντησή τους δεν συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα των μεταρρυθμίσεων. Προφανώς συζητήθηκαν μόνο ως τίτλοι για την διαφθορά, την φοροδιαφυγή, τις αλλαγές στην δημόσια διοίκηση. Όπως επίσης αμφότεροι απέφυγαν να μιλήσουν ανοιχτά για το θέμα της ρευστότητας ο μεν Τσίπρας για λόγου τακτ απέναντι στην οικοδέσποινα η δε Μέρκελ σεβόμενη τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ρόλο του Γιουρογκρουπ. Πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε με νόημα ότι μόλις προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις θα αρχίσει σταδιακά και η εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις ευρώ. 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος θέλησε να δείξει πως επιθυμεί την συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν οι περίφημες μεταρρυθμίσεις στην βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.