Ικανοποιημένος που έπεσαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης Γερμανίας-Ελλάδας δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη δεύτερη ημέρα επαφών του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο

«Ο τόνος στις γερμανοελληνικές συνομιλίες, τις τελευταίες ημέρες, έχει βελτιωθεί σημαντικά. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι λύση για τα προβλήματα οικονομικής πολιτικής, τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν. Αλλά είναι αναμφίβολα μια προϋπόθεση, ώστε τις επόμενες ημέρες να μπούμε σε σοβαρές συζητήσεις μεταξύ μας», τόνισε ο κ. Σταϊνμάγερ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα και του έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, «να συνέβαλαν ώστε η παραφωνία που υπήρχε στις διμερείς γερμανοελληνικές σχέσεις, να μην μεταφερθεί στο μέλλον».

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε:

Προσπάθησα σήμερα και στη συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών να κάνω σαφές ότι οι δυσκολίες οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας πρέπει να ξεπεραστούν μέσω μιας συνομιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και ότι δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα η εντύπωση ότι όλα πρέπει να διευθετηθούν στις γερμανοελληνικές σχέσεις.

Θέλουμε, αντιθέτως, να φροντίσουμε ώστε οι γερμανοελληνικές σχέσεις να μην ζημιωθούν λόγω των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν. Για αυτό συμφώνησα -και σήμερα εδώ το επανέλαβα- ότι θέλουμε μαζί με την Ελλάδα να συστήσουμε μια Ομάδα Εργασίας στην οποία θέλουμε να συμφωνήσουμε για την κατάσταση των σχέσεων και να ερευνήσουμε πού θα μπορούσαμε αυτές τις σχέσεις να τις εμβαθύνουμε περαιτέρω.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Κοικονοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke). Κατά τις συνομιλίες τους, ο Γκρέγκορ Γκίζι ζήτησε αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη και τόνισε ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον από τη σωτηρία της Ελλάδας,. Όπως είπε, αν η Ελλάδα δεν έχει την ευκαιρία να ορθοποδήσει, η Γερμανία θα έχει μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε και  το Μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και την ηγεσία των Πρασίνων.