Για εξομάλυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων μίλησε ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Γερμανία, αλλά με το Eurogroup.

Ο κ. Γκάμπριελ ανέφερε ότι η Ευρωζώνη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι και η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Αυτό που βιώνουμε είναι, δόξα τω Θεώ, μια εξομάλυνση των σχέσεων Γερμανίας - Ελλάδας. Δεν μιλάμε για γερμανοελληνική διαφορά, αλλά για το πώς μπορούμε στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να θεωρείται γερμανοελληνική διαφορά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την σταθερότητα της Ελλάδας και του συνόλου της Ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ και ανέφερε ότι με τον κ. Τσίπρα συζήτησε σχετικά με τα μέτρα που «είναι απαραίτητα ώστε η Ελλάδα να μπει πάλι σε φάση ανάπτυξης».

Είναι σε όλους ξεκάθαρο, σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο, ότι «η Γερμανία κι η υπόλοιπη Ευρωζώνη θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά αυτό προϋποθέτει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τους συμφωνηθέντες στόχους και τα προγράμματα» και διευκρίνισε ότι η συζήτηση δεν αφορούσε την λίστα μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση.

«Αυτό συζητείται ακόμη στην ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι πρέπει προπάντων να συζητηθεί στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είμαστε εταίροι στις διαπραγματεύσεις, αλλά μέλη του Eurogroup. Οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν με το Eurogroup. Δεν πρόκειται για γερμανοελληνικές διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο αεροπορικό δυστύχημα στην Γαλλία, ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε την θλίψη του για τα θύματα, έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή και σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε και στην συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.