Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον Γιώργο Κατρούγκαλο καθώς μετά τα όσα είδαν το φως το περασμένο Σαββατοκύριακο και τις εξηγήσεις του, νέα στοιχεία που δημοσιεύει η ιστοσελίδα protothema.gr δείχνουν πως υπέγραφε ιδιωτικά συμφωνητικά αφότου έγινε αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, στις 30 Ιανουαρίου – υπενθυμίζεται ορκίστηκε υπουργός στις 27 Ιανουαρίου- κατέθεσε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνών 22 ιδιωτικά συμφωνητικά (εργολαβικά), με δικηγορική αμοιβή (ποσοστό) που ανέρχεται στο 12%.

Τα εν λόγω συμφωνητικά υπεγράφησαν από τον κ. Κατρούγκαλο ως εκπρόσωπο της δικηγορικής εταιρείας «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες», η οποία φέρεται ότι διαλύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015.

Ημερομηνίες της υπογραφής είναι η 26η και 27η Ιανουαρίου μεταξύ του νυν αναπληρωτή υπουργού και των εργαζόμενων πελατών του.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να είναι ισχυρό το εργολαβικό, πρέπει αντίγραφό του, μέσα σε δέκα ημέρες από την υπογραφή του, να κατατίθεται στη ΔΟΥ και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Σε περίπτωση εκπροθέσμου της κατάθεσης των ιδιωτικών συμφωνητικών στη ΔΟΥ., η δικηγορική εταιρεία ή ο δικηγόρος επιβαρύνονται με σχετικό πρόστιμο.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, σε περίπτωση διάλυσης της δικηγορικής εταιρείας ή αποχώρησης εταιρικού μέλους της, πρέπει να συνταχθεί νέο εργολαβικό με τον εργαζόμενο που θέλει να προσφύγει στα δικαστήρια.

Με τα συμφωνητικά οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έδιναν εντολή στη δικηγορική εταιρεία του κ. Κατρούγκαλου να διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο διαφορές αποδοχών τους «από τη μείωση των κάθε είδους αποδοχών του, λόγω εφαρμογής των διατάξεων που θέσπισαν ο νόμος 4024/2011 και η σχετική μεταγενέστερη νομοθεσία».

Ακόμη, στα ιδιωτικά συμφωνητικά - εργολαβικά περιλαμβάνεται ο όρος ότι η δικηγορική αμοιβή (12%) «οφείλεται ακέραια και σε περίπτωση συμβιβασμού, νομοθετικής ή κάθε άλλης εξώδικης ρύθμισης σε οποιοδήποτε στάδιο της αντιδικίας, σε αυτή δε την περίπτωση θα υπολογιστεί επί του ποσού επί του οποίου θα γίνει ο συμβιβασμός».