Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Ουδεμία υπεραξία δεν υπήρξε από την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καθώς τίποτα δεν έλαβε ως έμπρακτη ενίσχυση η ελληνική πλευρά. 

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε χθες το βράδυ στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει τα εγχώρια προβλήματά της και με την χρηματοδοτική ασφυξία, έχοντας άδειες τις βαλίτσες της και με προφανές άγχος για την 20η Απριλίου, Δευτέρα του Θωμά, ημέρα της κρίσεως, οπότε και τελειώνουν τα…λεφτά! 

Μπορεί να υπάρχουν τις τελευταίες ώρες θετικά μηνύματα για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, όπως αυτή του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά σε τίποτα δεν μπορεί να πει κανείς ότι όλα βαίνουν καλώς… 

Η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει πάρα πολύ γρήγορα. «Πρέπει να κάνουμε σπριντ μετ’ εμποδίων και με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες σε γήπεδο ανοικτού στίβου και με πολύ βροχή και αέρα» έλεγε χθες βράδυ κυβερνητικός παράγοντας περιγράφοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν. 

Η κυβέρνηση, προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμη και στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινή γνώμη, υπό τη σκιά των πληροφοριών ότι τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν και η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν κτυπήσει «κόκκινος συναγερμός». 

Την ίδια στιγμή προσπαθεί να διαχειριστεί και τις ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, όπως π.χ. τη δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου ότι δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία για την τετράμηνη παράταση του προγράμματος ή την δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για την αύξηση του ΦΠΑ. 

Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού το Μέγαρο Μαξίμου μετέδωσε ότι θα καταθέσει προς συζήτηση, αλλά όχι για ψηφοφορία, τη συμφωνία θέλοντας να δείξει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε άλλη ατζέντα και υπέγραψε μνημονιακές συμφωνίες, ενώ «άδειασε» και την Ν.Βαλαβάνη τονίζοντας πως πρόκειται για προσωπικές απόψεις. 

Ο Πρωθυπουργός σήμερα συμπληρώνει δυο μήνες από την εκλογική του νίκη στις 25 Ιανουαρίου και ο ίδιος και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε μία πρωτόγνωρη σύγχυση με νομοσχέδια που ανακοινώνονται και αλλάζουν στην πορεία, με χρονοδιαγράμματα συγκεκριμένων επιλογών που δεν τηρούνται και γενικότερα με μία ρητορική που δεν μετατρέπεται σε πράξη. 

Πολλοί ερωτούν πόσο μπορεί να αντέξει μία χώρα αυτήν την κατάσταση και πως μπορεί μία οικονομία να σταθεροποιηθεί όταν όλα όσα σχετίζονται με αυτήν είναι στον αέρα. Την απάντηση την έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που πρέπει να ακολουθήσει μία πολιτική πυγμής και να περιορίσει τα φαινόμενα που θυμίζουν Βαβέλ, καθώς, όπως παραδέχονται και ψύχραιμα κυβερνητικά στελέχη, καλείται να διαχειριστεί μια πολύ σύνθετη κατάσταση και πολλαπλά προβλήματα.