Με τα σχέδια του Πρωθυπουργού για ιδιωτικοποιήσεις και ενίσχυση των διμερών σχέσεων μετέβησαν στο Πεκίνο ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπου πραγματοποιούν από σήμερα τετραήμερη επίσκεψη. 

Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να "ανοιχτεί" σε ισχυρές χώρες εκτός ΕΕ, δημιουργώντας οικονομικές σχέσεις που θα στηρίξουν μακροπρόθεσμα την ελληνική οικονομία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, ότι η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στις ελληνοκονεζικές σχέσεις και επιδιώκει επέκταση της επενδυτικής δραστηριότητας του Πεκίνου, τόσο στο λιμάνι του Πειραιά, όσο και στις μεταφορές, το σιδηροδρομικό δίκτυο και τον τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τις πρώτες τηλεφωνικές επαφές του έλληνα Πρωθυπουργού ήταν με τον κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, προκειμένου να υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι οι επενδύσεις της Cosco θα προχωρήσουν κανονικά.

Η ελληνική αντιπροσωπεία έχει μαζί της ένα πακέτο επενδυτικών σχεδίων που επιθυμεί να επεκταθούν και, παράλληλα, είναι προετοιμασμένη για κινεζικές προτάσεις που θα ανοίξουν το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες αποτελούν το βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Στις συναντήσεις των κ.κ. Δραγασάκη και Κοτζιά αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της επένδυσης ύψους 230 εκατ. ευρώ που η Cosco θέλει να πραγματοποιήσει στο λιμάνι, για την επέκταση του προβλήτα 3. Στο τραπέζι θα πέσει και το ζήτημα του διαγωνισμού πώλησης του 67,7% του ΟΛΠ, στον οποίο συμμετέχει η κινεζική εταιρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα προτάξει ένα εναλλακτικό επενδυτικό σχήμα, που να μην συνιστά "ξεπούλημα" του λιμανιού και να συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο. 

Ο δεύτερος τομέας που θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, είναι οι εξαγωγές, καθώς η Κίνα επιδιώκει να δημιουργήσει έναν άξονα από Ευρώπη προς Ασία για την γρήγορη εξαγωγή κινεζικών προιόντων στην ευρωπα'ι'κή αγορά. Την πρωτοβουλία διασύνδεσης θα στηρίξει η Ελλάδα, με στόχο να αποτελέσει ο Πειραιάς κόμβο για το κινεζικό εμπόριο.

Το ταξίδι του δεύτερου τη τάξη, μετά τον Τσίπρα, στην κυβέρνηση, αλλά και ενός πολυ σημαντικού Υπουργού στις διμερείς σχέσεις, δεν επελέγη τυχαία από τον έλληνα Πρωθυπουργό. Εν μέσω μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους και μετά τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι προχωρά εμπράκτως σε μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, και παράλληλα επιχειρεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με άλλες δυνάμεις. Την ίδια ώρα, η Κίνα στηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, καθώς εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά της συμφέροντα.