current views are: 36

25 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση16:37

Από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στην παράταση του μνημονίου

Το τι τελικά υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση στην παράταση της δανειακής σύμβασης – αν πρόκειται δηλαδή για μνημόνιο όπως αναφέρει το EFSF- ή όχι όπως ισχυρίζεται το Μαξίμου, θα φανεί σύντομα καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει τη συμφωνία προς συζήτηση στη Βουλή. 

 

Δημοσίευση 16:37’
αρθρο-newpost

Το τι τελικά υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση στην παράταση της δανειακής σύμβασης – αν πρόκειται δηλαδή για μνημόνιο όπως αναφέρει το EFSF- ή όχι όπως ισχυρίζεται το Μαξίμου, θα φανεί σύντομα καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει τη συμφωνία προς συζήτηση στη Βουλή. 

 

Το τι τελικά υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση στην παράταση της δανειακής σύμβασης – αν πρόκειται δηλαδή για μνημόνιο όπως αναφέρει το EFSF- ή όχι όπως ισχυρίζεται το Μαξίμου, θα φανεί σύντομα καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει τη συμφωνία προς συζήτηση στη Βουλή. 

Τι συνέβη όμως σε τυπικό τουλάχιστον επίπεδο-γιατί ουσιαστικά δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος ακόμα εν ανομονή της λεγόμενης λίστας μεταρρυθμίσεων- από την περίφημη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup. 

Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί πως στις τοποθετήσεις του, στο Eurogroup,  ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναγνώρισε την «τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, τα τελευταία πέντε χρόνια», με κοινωνικό κόστος όπως σημείωνε, και τα θετικά αποτελέσματα αυτής όπως είναι η μείωση του ελλείμματος από 15% το 2010, σε κάτω από 3% το 2015.

Στοιχεία που αποτέλεσαν τη βάση για τη «νέα διαπραγμάτευση» που θα έφερνε τη νέα συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση. 
 
Τι προβλέπει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου
 
Η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη στο Eurogroup, που αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, αποτελεί δεσμευτικό κείμενο για τη χώρα προβλέπει και αποκαλύπτει τα εξής: 

Αίτημα των ελληνικών αρχών για παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFFA), που συνοδεύεται από μια σειρά δεσμεύσεων. 

Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις επί μακρόν εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. 

Στο σημείο αυτό οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν να κάνουν τη βέλτιστη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια.

Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αναπόδραστη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως. 

Οι ελληνικές αρχές έχουν, επίσης, δεσμευτεί ότι θα διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα χρηματοδοτικά ποσά που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτή απορρέει από τη συμφωνία του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Οι θεσμοί, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, θα λάβουν υπ’ όψιν τις οικονομικές συνθήκες του 2015. 

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αποφύγουν οποιαδήποτε ανάκληση μέτρων ή μονομερείς αλλαγές πολιτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους ή τη δημοσιονομική σταθερότητα, όπως αποτιμάται από τους θεσμούς.  

Με λίγα λόγια η ελληνική πλευρά ζήτησε και πήρε παράταση της προηγούμενης δανειακής σύμβασης με δεσμεύσεις όπως εφαρμογή εκκρεμών δεσμεύσεων, με τη χρήση τεχνικής βοήθειας, τηρώντας τις οικονομικές υποχρεώσεις εγκαίρως, με πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς μονομερείς ενέργειες. 

Με τι δεσμεύει την Ελλάδα η παράταση της δανειακής σύμβασης
 
Σε συνέχεια αυτής της συμφωνίας ο έλληνας υπουργός Οικονομικών υπέγραψε με το ΔΣ του EFSF την παράταση της δανειακής σύμβασης.
 
Το EFSF στη σχετική του ανακοίνωση στις 27 Φεβρουαρίου επισημαίνει τα εξής: 

Η παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας στο πλαίσιο του MFFA εξαρτάται από την Ελλάδα και την τήρηση των μέτρων για τις μεταρρυθμίσεις, που καθορίζονται από το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδος, Κομισιόν και ΕΚΤ. 

Το Μνημόνιο (MoU) είναι ξεχωριστό και αυτοτελές έγγραφο, που συνδέεται όμως με το MFFA-καθώς καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει χωρίς της συμμόρφωση του Μνημονίου (MoU), που αξιολογείται από τα θεσμικά όργανα.

Η ελληνική «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης»(MFFA), αρχικά έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Όμως, στις 19 Δεκεμβρίου 2014, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει τεχνική παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Στις 27 Φεβρουαρίου 2015, αποφάσισε να επεκτείνει την ελληνική σύμβαση κατά τέσσερις μήνες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

Επιπλέον , θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο (MoU) είναι ένα έγγραφο που αναθεωρείται συχνά , ενδεχομένως αντικατοπτρίζοντας νέες συνθήκες και την ανάγκη προσαρμογής του καταλόγου των μέτρων πολιτικής. Το μνημόνιο συμφωνίας ( σε αντίθεση με το MFFA ) δεν χρειάζεται παράταση διότι δεν έχει ημερομηνία λήξης». 

Επί της ουσίας πρόκειται για μια παράταση της Δανειακής Σύμβασης η οποία όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μνημόνιο. Ξεκαθαρίζεται πως αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις και τα μέτρα του μνημονίου τότε δεν υπάρχουν περιθώρια χρηματοδότησης. 

Όπως φαίνεται και από το τελικό σχέδιο που αποκάλυψε το newpost χθες για την Τρίτη τροποποίηση της συμφωνίας που συντάχθηκε στις 23 Φεβρουαρίου πρόκειται για «τροποποίηση της Πρώτης Τροπολογίας της 12ης Δεκεμβρίου 2012 και της δεύτερης τροπολογίας με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2014., που είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. 

Και η παραδοχή..
 
Έπειτα από την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αν η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών, έχουν υπογράψει την παράταση. κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου προχώρησαν στην παραδοχή. 
 
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης λοιπόν η «παράταση της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε στις 27 Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή».
 


σχετικα αρθρα