Η πορεία του σχεδιασμού για την ενίσχυση και για την περαιτέρω αμυντική σύζευξη Ελλάδος και Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών Πάνος Καμμένος και Χριστόφορος Φωκαϊδης, στο υπουργείο, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είμαστε δίπλα στην Κύπρο μέχρι να βρεθεί μία δίκαιη λύση, να επιστρέψουν στις κατοικίες τους, όλοι εκείνοι που εξεδιώχθησαν από την εισβολή και την κατοχή του 1974. Εύχομαι να έρθει η στιγμή που θα κάνουμε την επόμενη δοξολογία στον Απόστολο Ανδρέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Παράλληλα επισήμανε ότι η σημερινή «παρουσία του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, ενώπιον του συνόλου της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η μοίρα του ελληνισμού είναι κοινή, σε δύο χώρες διαφορετικές, με έναν λαό όμως που ανήκει στο ίδιο έθνος», κατέληξε.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη «βαθύτατη ευγνωμοσύνη για τη διαχρονική, αταλάντευτη αφειδώλευτη στήριξη της Ελλάδος στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός Ελληνισμός για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδος μας».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, εκπροσωπώντας την κυπριακή κυβέρνηση, «επιβεβαιώνει και την ισχυρή μας βούληση, να βαδίσουμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές απειλές και τα κοινά μας συμφέροντα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δώρισε στον Κύπριο ομόλογο του το θυρεό του υπουργείου και ο κ. Φωκαίδης παρέδωσε στον κ. Καμμένο την εικόνα της Παναγίας της Εθνοφρουρούσας «που προστατεύει το Στρατό, την Εθνική Φρουρά, αλλά βεβαίως και τον κοινό αμυντικό μας σχεδιασμό», όπως χαρακτηριστικά είπε.