current views are: 2

25 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση19:20

Και μετά την Καγκελαρία τι; Τσάι και συμπάθεια, όμως η Αθήνα πρέπει να… τρέξει

Και μετά την Καγκελαρία τι; Ο Αλέξης Τσιπρας και το επιτελείο του που επέστρεψαν στην Αθήνα από το Βερολίνο αναμένουν πλέον να ανάψει το πράσινο φως για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της χώρας μέσα από τη συνεδρίαση του Eurogroup που προτίθεται να συγκαλέσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Δημοσίευση 19:20’
αρθρο-newpost

Και μετά την Καγκελαρία τι; Ο Αλέξης Τσιπρας και το επιτελείο του που επέστρεψαν στην Αθήνα από το Βερολίνο αναμένουν πλέον να ανάψει το πράσινο φως για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της χώρας μέσα από τη συνεδρίαση του Eurogroup που προτίθεται να συγκαλέσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Και μετά την Καγκελαρία τι; Ο Αλέξης Τσιπρας και το επιτελείο του που επέστρεψαν στην Αθήνα από το Βερολίνο αναμένουν πλέον να ανάψει το πράσινο φως για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της χώρας μέσα από τη συνεδρίαση του Eurogroup που προτίθεται να συγκαλέσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυτό είναι το καλο νέο. Γιατί το κακό είναι οτι η ΕΚΤ, συνεχίζοντας την σκληρή γραμμή εμποδίζει την Ελλάδα απο την αγορά δικών της ομολόγων.

Όπως και να έχει το Μαξίμου, μετά την πρωθυπουργική επίσκεψη στο Βερολίνο, πιστεύει ότι, μολονότι δεν ελήφθη κάποια σαφής απόφαση στο ραντεβού με τη Μέρκελ, δημιουργήθηκε ένα κλίμα ικανό να επηρεάσει προς το θετικότερο και τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι εταίροι συνολικά. Ουσιαστικά δηλαδή η επίσκεψη στη γερμανικη πρωτεύουσα στρώνει τον δρόμο για μια πιο θετική αντιμετώπιση Ελλαδας μέσω της δεκτικότητας που επέδειξε η κ. Μέρκελ απέναντι στην ελληνική πλευρά και τις προτάσεις της.

´Ομως η Αθήνα οφείλει να τρέξει άμεσα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επικεντρωμένο σε πρώτη φάση σε ζητήματα αντιμετώπισης διαφθοράς και αύξησης των δημοσίων εσόδων μέσα από αλλαγές στο φορολογικό, σημείο στο οποίο εμφανίζεται σύμπτωση με την Καγκελαρία που διαπιστώθηκε και στο μαραθώνιο γεύμα των πέντε ωρών. 

Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό επί των εσόδων Νάντια Βαλαβάνη να δηλώνει πως δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα κοσμικά νησιά και την κυβέρνηση να σπεύδει να την αμφισβητήσει μιλώντας για προσωπικές της απόψεις. Ωστόσο, αυτές οι προσωπικές σκέψεις της κ. Βαλαβανη ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνουν πολύ σύντομα συλλογικές σκέψεις με την κυβέρνηση να αναγκάζεται λόγω της οικονομικής ασφυξίας να προχωρεί στη λήψη ανάλογων μέτρων.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του EuroWorking Group ανήμερα της 25ης Μαρτίου για την επιστροφή στο ΤΧΣ του 1,2 δισ. ευρώ δεν κατέληξε σε απόφαση, με την Αθήνα ωστόσο να χαρακτηρίζει τις διαβουλεύσεις παραγωγικές. 

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν πως η κυβέρνηση συμφώνησε ότι θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, ωστόσο οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο «Brussels Group», το οποίο «θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα».

Το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να εξασφαλίσει επιτυχή κατάληξη στις διαβουλεύσεις, στο πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές.


σχετικα αρθρα