Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί επιλογή, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο London School of Economics, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε ότι μετά από έξι χρόνια μεγάλης ύφεσης και πέντε χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Εάν η τάση αυτή διατηρηθεί, η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε ένα σταθερό μονοπάτι ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

«Η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, για τον απλό λόγο ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει αποκατασταθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσω της εσωτερικής υποτίμησης και των τολμηρών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Ως εκ τούτου, μια έξοδος δεν θα έχει κανένα όφελος αλλά πολύ πόνο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως σε περίπτωση Grexit:

Η ελληνική οικονομία θα έμπαινε σε μια νέα βαθιά ύφεση η οποία θα χαρακτηρίζονταν από εξαιρετικά σφικτές συνθήκες στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα λόγω των μαζικών εκροών στις καταθέσεις και τη δραματική υποχώρηση της εμπιστοσύνης και του βιοτικού επιπέδου.  

Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν σε διατάραξη του εμπορίου, σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και σε συρρίκνωση των κρατικών εσόδων, δημιουργώντας δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά και ανησυχίες για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Ως συνέπεια, θα απαιτηθεί ένας νέος γύρος δημοσιονομικής εξυγίανσης, σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσαν να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι ακόμα και το πάγωμα των καταθέσεων.

Όσον αφορά την υποτίμηση του νέου νομίσματος, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «θα χρησιμεύσει για τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας», ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό θα οδηγήσει επίσης σε υψηλότερο πληθωρισμό λόγω της αύξησης των τιμών στις εισαγωγές.

«Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη από την υποτίμηση θα ήταν μόνο προσωρινά», σημείωσε.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως η έξοδος από το ευρώ θα έβαζε σε κίνδυνο τις εισροές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό προς την Ελλάδα. «Συνολικά, η έξοδος θα είχε τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό, τις επιχειρήσεις και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», επεσήμανε και σημείωσε ακόμη ότι θα μπορούσε να έχει αρνητικές αλυσιδωτές επιπτώσεις στις αδύναμες χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ ενδέχεται να επιφέρει και πολύ σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους.