Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό το βράδυ της Τρίτης, δημοσιοποίησε τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει έναν πλήρη κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Ελλάδα, την Παρασκευή ή την ερχόμενη Δευτέρα.  

«Ήμουν πολύ απαισιόδοξος τις προηγούμενες εβδομάδες γιατί δεν υπήρχε κανέναν βήμα προόδου αλλά τώρα περάσαμε ευτυχώς σε μια διαδικασία εξομάλυνσης και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε ένα αίσιο τέλος για την αγαπημένη μου Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση»- συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.  

Όλα δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν μπει σε ένα αυλάκι. Όσον αφορά στα προβλήματα που είχαν προκύψει με τους εταίρους και τους δανειστές. Δεν το λες και λίγο, αν σκεφθεί κανείς ότι η χρηματοδότηση- που τόσο ανάγκη την έχουμε-  θα εξαρτηθεί από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα αποστείλουμε.  

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να δώσει μια διττή μάχη. Στο εξωτερικό, για να πείσει τους εταίρους και τους δανειστές ότι οι μεταρρυθμίσεις του θα αποδώσουν. Αλλά και στο εσωτερικό, προκειμένου να πείσει κάποιους από τους συντρόφους του ότι τα μέτρα τα οποία θα υποχρεωθεί να περάσει από τη Βουλή, είναι αναγκαία για την οικονομική ρευστότητα αλλά και ταυτόχρονα αποτελούν προϊόν ενός «έντιμου συμβιβασμού» που αξίζει να κάνει κανείς για να προχωρήσει προς τα εμπρός. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμάται ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα θα εκδηλωθούν με τον ΕΝΦΙΑ, αν τελικά υπάρξει ανάγκη να διατηρηθεί και για το τρέχον έτος. Διαφωνίες αναμένονται και στην προοπτική να συνεχιστούν οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και στο φορολογικό. Ενδεχόμενο αλλαγών στο ασφαλιστικό, σε μισθούς και συντάξεις, ούτε που περνάει από το μυαλό κανενός.  

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η πλειοψηφία των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, θα κατανοήσει την ιστορική αναγκαιότητα και δεν θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα. Δεν αποκλείουν όμως  κάποιοι «περιφερειακοί» να επιμείνουν στις θέσεις τους και ενδεχομένως να καταψηφίσουν τα μέτρα στη Βουλή. Από τους ΠΑΣΟΚογενείς, ιδιαίτερα ανησυχητική θεωρείται η στάση του Αλέξη Μητρόπουλου. 

Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη στάση της Ραχήλ Μακρή που έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα ψηφίζει ρυθμίσεις με τις οποίες θα διαφωνεί, αλλά και τη στάση των κυβερνητικών εταίρων, των ΑΝΕΛ…