Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Μπορεί η Συγγρού να παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις... περιπέτειες της κυβέρνησης στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης (για παράδειγμα το χθεσινό σκοτσέζικο ντουζ με την άρνηση επιστροφής του 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ αλλά την ταυτόχρονη αύξηση του ELA από τον Μ. Ντράγκι), ωστόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι ορατές πλέον οι δύο τάσεις εις ότι αφορά τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση έναντι των όποιων μέτρων φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. 

Για τον κ. Αντώνη Σαμαρά και τους συνεργάτες του, η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με κρίσιμα διλήμματα τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες καθώς, στο πνεύμα της συνάντησης Μέρκελ – Τσίπρα στο Βερολίνο, θα πρέπει να διαμορφώσει μία δέσμη μεταρρυθμίσεων και δράσεων που αφενός θα είναι αποδεκτή από τους εταίρους, αφετέρου δε θα μπορεί να είναι ανεκτή από την εσωκομματική «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στην Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και σε στελέχη εκτός αυτής, όπως πχ η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι στη Ν.Δ. όσοι εκτιμούν ότι η ισχύς του κ. Τσίπρα είναι τόση που θα μπορέσει, χωρίς μείζονες κραδασμούς, να περάσει την όποια συμφωνία από τη Βουλή, στο προεδρικό επιτελείο η εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να αναμένονται σύντομα εξελίξεις, καθώς οι δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου είναι καθοριστικές για την πορεία της χώρας, είτε προς συμφωνία με τους εταίρους και ταμειακή ανάσα είτε προς παράταση της εκκρεμότητας και ασφυξία. 

Σε πλήρη συνάρτηση ως προς τις αντοχές της κυβέρνησης Τσίπρα, εκτιμήσεις βρίσκονται και οι εισηγήσεις προς τον κ. Σαμαρά για τη στάση της Ν.Δ. έναντι των νομοθετικών πρωτοβουλιών των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Στελέχη όπως ο κ. Μ. Βορίδης και, δευτερευόντως, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης τείνουν προς τη σκληρή γραμμή της καταψήφισης. Ο κ. Βορίδης, μάλιστα, εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να απευθυνθεί στη δική του κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εάν αυτή δεν στηρίξει τη συμφωνία και τα συνακόλουθα μέτρα, τότε να πέσει η κυβέρνηση και να υπάρξει νέα από την υπάρχουσα Βουλή. 

Στον αντίποδα, σειρά στελεχών εμφανίζονται με πιο συναινετική στάση. Κι αυτό δεν αφορά μόνον τους «καραμανλικούς» της Ν.Δ. που, ούτως ή άλλως, έβλεπαν με σκεπτικισμό την πλήρη ταύτιση των ελληνικών κυβερνήσεων με την τρόικα και τις εντολές του Βερολίνου αλλά και στελέχη του φιλελεύθερου και μετριοπαθούς χώρου. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση των γαλάζιων βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής διατυπώθηκε η άποψη ότι θα πρέπει να καταψηφιστεί η ρύθμιση της κυβέρνησης για τις 100 δόσεις, με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να επισημαίνει ότι η Ν.Δ. στις αποφάσεις της δεν πρέπει να υπολογίζει μόνον το κομματικό της συμφέρον ή την επιδίωξη δικαίωσης αλλά και να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας. Υπέρ μίας μετριοπαθούς στάσης, που θα κατατείνει στην διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τάσσονται, εξάλλου, και σειρά άλλων στελεχών όπως οι Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης αλλά και ο Γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος. 

Οι επιλογές δεν θα είναι ούτε εύκολες ούτε αυτονόητες για τη Ν.Δ. Κι αυτό αναμένεται να διαφανεί, ήδη από αύριο, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ., στις 13:30. Πρόκειται για την πρώτη σύγκληση του νέου οργάνου, το οποίο προφανώς θα επικεντρωθεί και στη στρατηγική της Ν.Δ. έναντι των πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Βέβαια, όπως σημειώνουν στελέχη της Συγγρού, βασική προϋπόθεση είναι να έρθουν νομοθετικά κείμενα στη Βουλή. Διότι, όπως σημειώνει το προεδρικό επιτελείο της Ν.Δ, προσώρας ο κ. Τσίπρας δεν έχει φέρει ούτε καν τη συμφωνία παράτασης του προγράμματος στη Βουλή.