Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Τρέχουν για να προλάβουν το χρόνο στην κυβέρνηση αφού το αργότερο την Δευτέρα το μεσημέρι θα πρέπει να παρουσιάσουν τον αναλυτικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κατάλογος με τις ελληνικές προτάσεις είναι έτοιμος  με κοστολογημένα μέτρα και  συγκεκριμένο χρονοδιαγράμματα. Αυτά αφορούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τη λαθραία διακίνηση τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών και καυσίμων αλλά και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω τριγωνικών  ενδοομιλικών συναλλαγών. 

Κυβερνητικές πηγές  επεσήμαιναν  πάντως χθες ότι στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group διεξήχθη μια παραγωγική διαβούλευση όπου οι δυο πλευρές προσέγγισαν  διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας. 

«Συμφωνήσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων» λένε στελέχη της κυβέρνησης τα οποία παραδέχονται ότι ο χρόνος πλέον είναι πιεστικός. 

Μάλιστα παρά τις οποίες διαρροές υπάρχουν από την Βελγική πρωτεύουσα για «ανέτοιμους τεχνοκράτες»τα στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο “Brussels Group” το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα. Πρόσθεταν δε ότι «το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να εξασφαλίσει επιτυχή κατάληξη στις διαβουλεύσεις, στο πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου». 

Τα στελέχη της κυβέρνησης παραμένουν πάντως αισιόδοξα ότι σύντομα να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας παρά το χθεσινό όχι από την πλευρά του Euro Working Group  να εξετάσει το ελληνικό αίτημα για επιστροφή του 1,2 δις ευρώ από το Μηχανισμό Σταθερότητας. 

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν  ότι το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό  για τεχνικούς λόγους επισημαίνοντας ακόμα ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ είναι δικαιολογημένοι και  ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος». 

Οι ίδιοι άνθρωποι χαρακτήριζαν ως ιδιαίτερα σημαντική την δήλωση του Προέδρου της Κομισίον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ ο οποίος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού θέματος  και έδειξε να εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση.