Με σκληρή ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρονται στην κυβέρνηση και το κείμενο της συμφωνίας παράτασης της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης».

Η Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά:

Όταν στις 27.2 θέσαμε το θέμα της υπογραφής, από τον Υπουργό Οικονομικών,  της παράτασης της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης» χωρίς έγκριση της Βουλής, τονίσαμε ότι αυτό έγινε για να μη δηλωθεί πανηγυρικά ότι η κυβέρνηση γλείφει εκεί που έφτυνε και υπέγραψε κείμενο πανομοιότυπο με αυτό της προηγούμενης παράτασης που παραπέμπει στην κυρία σύμβαση και άρα ρητά στο μνημόνιο και τις αναθεωρήσεις του. Μακάρι να ήταν μόνο αυτό.

Ζητήσαμε με αίτηση κατάθεσης εγγράφων το υπογεγραμμένο κείμενο για να το δουν επιτέλους οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ακόμη το περιμένουμε.

Στο μεταξύ τονίσαμε ότι η τωρινή παράσταση συμπεριλαμβάνει και την επιστροφή στο EFSF  των 11 δις του αποθεματικού του ΤΧΣ, που το Eurogroup τα πήρε μέσα από τα χέρια των «σκληρών» διαπραγματευτών της κυβέρνησης! Τώρα η κυβέρνηση ξύπνησε και ισχυρίζεται ότι το EFSF της πήρε πίσω και 1,2 δις που δεν έπρεπε  να επιστρέψει γιατί  δεν ήταν σε ομόλογα του EFSF, αλλά σε ρευστό.

Ωστόσο, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, το κείμενο της συμφωνίας παράτασης της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης» που είδε χθες το φως της δημοσιότητας στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα περιλαμβάνεται ρητός όρος πως τα 11 αυτά δισ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ανακεφαλαιοποίηση ή εκκαθάριση ελληνικών τραπεζών με πρωτοβουλία της ΕΚΤ και με βάση τους κανόνες της νέας κοινοτικής οδηγίας, των νέων κανονισμών και των  άρθρων 107 και 108 ΣΛΕΕ και όχι όπως έγινε στις προηγούμενες δυο ανακεφαλαιοποιήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ θέτει τρία ερωτήματα:

1. Υπογράφτηκε μια δεσμευτική συμφωνία με τεράστιες επιπτώσεις, ερήμην της Βουλής και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, που η κυβέρνηση ακόμη τώρα δεν καταθέτει καν στη Βουλή.

 2. Αφαιρέθηκαν από τα αποθεματικά της χώρας 11 δις ευρώ, χωρίς να έχει λυθεί το οξύ ζήτημα των ταμειακών αναγκών, με αποτέλεσμα τώρα η κυβέρνηση να εκλιπαρεί να πάρει πίσω 1,2 δις από τα 11 δις που παρέδωσε αμαχητί.

 3. Τα 11 δις επιστράφηκαν στο EFSF χωρίς να διασφαλισθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν, αν προκύψει ανάγκη, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή για την προστασία των ελλήνων καταθετών, με τους όρους που ίσχυαν έως τώρα και όχι με νέους, πολύ αυστηρότερους, όρους. Ποιος τα αποφάσισε αυτά και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;

Λίγο αργότερα, απαντώντας σε δημοσιογράφους ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε: «Ας δούμε τα αποτελέσματα της σκληρής διαπραγμάτευσης. Υπέγραψαν στις 27 Φεβρουαρίου την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση και την κρύβουν από τη Bουλή. Γιατί; Για να μη φανεί ότι υπέγραψαν το ίδιο κείμενο με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά μακάρι να σταματούσε εδώ το πρόβλημα».

Και συνέχισε:

Προσετέθη ένας πολύ σκληρός όρος: Τους πήραν μέσα από τα χέρια τα 11 δισ. του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ώρα που η χώρα έχει οξύτατες ταμειακές ανάγκες.  Και τώρα η κυβέρνηση λέει ότι έδωσε παραπάνω 1,2 δισ. από αυτά που έπρεπε να δώσει και τα ζητάει πίσω και εκλιπαρεί. Ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την αφαίρεση των 11 δισεκατομμυρίων; 

Έχει καταλάβει η κυβέρνηση ότι αυτά θα δοθούν για ανακεφαλαιοποίηση και εκκαθάριση τραπεζών με τους νέους σκληρούς όρους και όχι με τους παλιούς ειδικούς όρους των δύο προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων;  Ανοίγουν τεράστια θέματα όχι απλώς λαθών αλλά ευθυνών.