Για ευτελή προπαγάνδα σε βάρος της ΔΕΗ έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε επικριτική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τις πρόνοιες της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε καταγγείλει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε στις 27 Φεβρουαρίου με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι με τους όρους της Σύμβασης αυτής, η ΔΕΗ δεσμεύτηκε ότι θα προβαίνει σε κάλυψη της δαπάνης κατά ανώτατο όριο 6 ευρώ ημερησίως ανά εργαζόμενο, του κόστους σίτισης, αρχικώς στις ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες σε ορυχεία και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής καντίνες και κυλικεία και σε δεύτερο χρόνο, στους λοιπούς εργαζόμενους της ΔΕΗ.

«Έξι ευρώ λοιπόν τροφεία, δηλαδή μια έμμεση αύξηση του μισθού του κάθε εργαζόμενου κατά περίπου 70 ευρώ το μήνα για όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ σε βάθος χρόνου, ισοδυναμεί με ετήσιο κόστος της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο φυσικά θα το επωμιστεί η ΔΕΗ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ανάμεσα στα άλλα τα οποία προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας, είναι και η παρακράτηση 2 ευρώ μηνιαίως από τις αποδοχές κάθε εργαζόμενου υπέρ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και προβλέπεται επίσης ότι θα χορηγηθεί προσαύξηση βάρδιας σε συνδικαλιστές που παρόλο ότι είναι αποσπασμένοι και δεν εργάζονται, θα αντιμετωπίζονται σα να εργάζονται κανονικά και μάλιστα σε βάρδια».

«Ρωτάω κύριε υπουργέ, γνωρίζατε ότι θα υπογραφεί αυτή η συλλογική σύμβαση εργασίας; Είναι ακριβής η δήλωση του αντιπροέδρου της ΔΕΗ ότι συναντηθήκατε μαζί με το σωματείο και δώσατε το πράσινο φως στην υπογραφή αυτής της σύμβασης; Διότι το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει άμεσα ή έμμεσα ακόμα το 54% της ΔΕΗ. Ποια είναι η άποψη λοιπόν του κύριου μέτοχου, του ελληνικού δημοσίου για μια τέτοια συλλογική σύμβαση; Επιδοκιμάζετε τέτοιες διακριτικές μεταχειρίσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν απολαμβάνουν τέτοιων προνομίων;» επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Λαφαζάνης: «Θα σας στενοχωρήσω πολύ σήμερα, κ. Μητσοτάκη. Οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όταν ανέλαβα εγώ υπουργός είχαν ολοκληρωθεί και η Συλλογική Σύμβαση είχε συνομολογηθεί» είπε ο κ. Λαφαζάνης που αναρωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε αντίστοιχη αντίδραση όταν υπέγραψαν αντίστοιχες συμβάσεις τα ΕΛ.ΠΕ. (σ.σ. το 2012), η ΣΤΑ.ΣΥ. (σ.σ. το 2014) και η ΔΕΣΦΑ.

«Η ΔΕΗ σας ενοχλεί. Η ΔΕΗ είναι στο στόχαστρο το δικό σας, των κυβερνήσεων των προηγούμενων, και βεβαίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί είναι στο στόχαστρο; Για τον απλό λόγο ότι την τεμαχίσατε, θέλατε να την τεμαχίσετε τη ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή δηλαδή, να τη διαλύσετε και να την ξεπουλήσετε. Να την ιδιωτικοποιήσετε. Γιατί η ΔΕΗ είναι για σας ένα βάρος για την ελληνική κοινωνία. Ε, δεν θα σας περάσει. Δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, δεν πρόκειται να τεμαχιστεί, δεν παραχωρείται, δεν εκχωρείται. Αντίθετα, θα μείνει μεγάλη η ΔΕΗ, θα ανασυγκροτηθεί και θα παίξει ακόμη και πιο ουσιαστικό ρόλο για να φύγουμε από την κρίση» είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Επίσης, συνέχισε: «Σύμβαση των ΕΛ.ΠΕ. Συμμετέχει το δημόσιο κύριε Μητσοτάκη. 30 Απριλίου 2012. Περιλαμβάνει ημερήσιο επίδομα σίτισης 4,80 ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα. Μάλιστα, λέει η σύμβαση ότι η αξία αυτού του τροφείου θα δίδεται και στο δώρο των Χριστουγέννων και το Πάσχα και στο επίδομα αδείας ακόμα και στην αποζημίωση που θα παίρνουν οι εργαζόμενοι. Γιατί δεν διαμαρτυρηθήκατε η κυβέρνησή σας; Γιατί δεν ακούστηκε φωνή καθόλου; Εσείς πού ήσασταν τότε που υπογραφόταν η σύμβαση στα ΕΛΠΕ; Μήπως διαβάζατε κι εσείς; Σύμβαση ΣΤΑ.ΣΥ., 3 Νοεμβρίου 2014…»