«Μικρά φέουδα εξουσίας» στη ΔΕΗ κατήγγειλε, μιλώντας στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,  έκανε λόγο για «σκληρούς συνδικαλιστές, που παρέα με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους και πάτρωνες υπογράφουν συμβάσεις εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου. Αυτή είναι η πρακτική σας και αυτή είναι συνολικά η διαδρομή σας. Δεν μου κάνει καμία εντύπωση το γεγονός ότι αγκαλιάσατε αυτήν την πρακτική και ενδεχομένως να την ενθαρρύνετε και για άλλες επιχειρήσεις οι οποίες είναι υπό τον δικό σας έλεγχο».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει για τη θέση του Ελληνικού Δημοσίου σε ό,τι αφορά τη νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι είναι απαράδεκτο να χωρίζονται οι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα «σε πατρίκιους και πληβείους, να υπάρχουν κάποιοι που να μπορούν να εξασφαλίζουν ειδικά προνόμια όταν η μεγάλη πλειοψηφία δεν τα εξασφαλίζει και να υπάρχουν πολιτικές ηγεσίες οι οποίες εξαργυρώνοντας πολιτικά γραμμάτια να κλείνουν το μάτι σε τέτοιες πρακτικές».

Παράλληλα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι «προφανώς και το ελληνικό δημόσιο πρέπει να έχει άποψη δια της διοίκησης για το κατά πόσο πρέπει να υπάρχουν τέτοια προνόμια σε μια επιχείρηση και για το κατά πόσο σήμερα, σε μια δύσκολη εποχή που ζητούνται θυσίες από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, είναι δικαιολογημένα αυτά τα προνόμια». 

Πρόσθεσε, όμως, απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι «δεν μου κάνει καμία εντύπωση το γεγονός ότι σπεύσατε να υπερασπιστείτε μια τέτοια πρακτική γιατί ούτως ή άλλως χεράκι χεράκι πηγαίνατε με τον κ. Φωτόπουλο μέχρι που αποφασίσατε να μην τον βάλετε στα ψηφοδέλτιά σας για να μη σας δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα και ο οποίος βγαίνει τώρα και επιχαίρει για τη σύμβαση αυτή λέγοντας σε όλους του υπόλοιπους να πιούνε ξύδι αν δεν τους αρέσει».

Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το νομοσχέδιο το οποίο ήδη είχαμε ετοιμάσει εμείς ως Κυβέρνηση. Το οποίο προσπαθούσε να βάλει ένα πλαίσιο και ενιαίους κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο εταιρίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου προχωρούν και υπογράφουν τέτοιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οι συμβάσεις αυτές πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο των Υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ώστε να μην παρεισφρύουν μια σειρά από τέτοια προνόμια.