«Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον έξω από την Ευρώπη» τόνισε Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην εκλογική του περιφέρεια, τα Χανιά, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές.

Ερωτώμενος για την χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί «ρήξης», ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε: «Μπορώ να κάνω 2 υποθέσεις. Αν ο κύριος Βαρουφάκης λέει ακολουθήστε μας στην ρήξη με τα συμφέροντα, με τις συντεχνίες και με το παλιό σύστημα για να αλλάξουμε τη χώρα τότε εμείς είμαστε μαζί του. Αν εννοεί ακολουθήστε μας στη ρήξη με τους εταίρους μας τότε είναι μόνος του. Κυριολεκτικά μόνος του. Ελάχιστοι Έλληνες θα ακολουθήσουν μια τέτοια πολιτική, μια πολιτική σύγκρουσης με την Ευρώπη, μια πολιτική σύγκρουσης με τους ανθρώπους που μέχρι τώρα μας ενισχύουν. Ελπίζω ο κύριος Βαρουφάκης να μην έχει προσχωρήσει σε αυτή τη μικρή παρέα των ανόητων της πολιτικής που θεωρούν ότι η χώρα μπορεί να έχει μέλλον εκτός Ευρώπης. Για το Ποτάμι είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον έξω από την Ευρώπη και ότι οι μάχες που πρέπει να δίνουμε είναι για μια άλλη, πιο δίκαιη Ευρώπη».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε: «Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από επενδυτές. Έλληνες και ξένους. Έχει ανάγκη από ξεκάθαρους και διάφανους κανόνες για να μην παίρνουν τα έργα οι αρεστοί στα πολιτικά κόμματα. Να μην παίρνουν δηλαδή τα έργα οι συνήθεις ύποπτοι, τα λεγόμενα διαπλεκόμενα συμφέροντα».

Στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στη συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Βλέπω στη Βουλή ότι υπάρχουν στιγμές που οι Βουλευτές συμπεριφέρονται περισσότερο σαν κομματικός στρατός παρά σα Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Στην τελευταία μου ομιλία ανέφερα κάποια στοιχεία για τη φτώχια στην Ελλάδα, τα οποία δημοσίευσε ένα γερμανικό ίδρυμα. Μόλις άκουσαν “γερμανικό Ίδρυμα” οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ξύπνησαν τα εθνολαϊκιστικά τους αντανακλαστικά και άρχισαν από κάτω να φωνάζουν. Μετά πήγε ο Τσίπρας στο Βερολίνο και πήρε ακριβώς ο απόσπασμα από τη δική μου ομιλία και ανέφερε τα στοιχεία αυτά στις δηλώσεις του ως κάτι πολύ θετικό. Αμέσως μετά τα σάιτ και οι εφημερίδες που είναι φιλικά προς το ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλλαν αυτά τα στοιχεία ως πολύ σημαντικά. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει οι Βουλευτές να μη συμπεριφέρονται ως μέρος μιας αγέλης, ενός κομματικού στρατού και να έχουν το μυαλό τους την επιταγή του Συντάγματος, που λέει ότι ο βουλευτής εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό στο Κοινοβούλιο».

Ο κ. Θεοδωράκης ερωτήθηκε και για τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας:

Εδώ υπάρχει ένα παράδοξο: Σε κάθε ταξίδι οποιουδήποτε κυβερνητικού στελέχους στο εξωτερικό, υπάρχει η διαβεβαίωση ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε την ανακοίνωση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Έρχονται στην Ελλάδα, ασχολούνται με τα εφήμερα, ξεχνιούνται με τις κομματικές διαδικασίες και πάνε στο επόμενο ταξίδι όπου ανακοινώνουν και πάλι ότι θα έρθουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ένα κενό λοιπόν και για να μην υπάρχει αυτό το κενό, το Ποτάμι θα παίξει αυτό το ρόλο. Τη Δευτέρα εμείς θα δώσουμε έναν πολύ συγκεκριμένο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα. Δεν εννοώ τα ιδεατά πράγματα που πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε, εννοούμε τα χειροπιαστά. Για την αγροτική παραγωγή, για την οικονομία, για το ΦΠΑ, για όλα τα θέματα που λιμνάζουν στις συζητήσεις μας και που η κυβέρνηση δεν τολμά να δώσει απαντήσεις.

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε επίσης γνωστό ότι χθες επισκέφθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, τον βαριά τραυματισμένο αστυνομικό από τα πυρά 50χρονου κτηνοτρόφου κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου. Με αφορμή το περιστατικό, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε «για ψευτοπαλληκαράδες που προσβάλουν τη λεβεντιά της Κρήτης. Αυτά πρέπει να εκλείψουν στην Κρήτη. Και εδώ, πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο. Ένα μέτωπο σοβαρότητας, καμία ανοχή στη σκληρότητα και από την άλλη, επανεκπαίδευσης των παιδιών μας να μην τους μεταφέρουμε λάθος πρότυπα».