Άγνοια δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περί ελληνικού αιτήματος για καθυστέρηση πληρωμής της επόμενης δόσης χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, εποικοδομητική τη συνομιλία Λαγκάρντ Τσίπρα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα πλήρωσε κανονικά τις δόσεις της προς το ΔΝΤ μέσα στον Μάρτιο και απαντώντας σε ερώτηση αν ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από την κυρία Λαγκάρντ «να καθυστερήσει η επόμενη δόση», δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει τονίσει δημόσια την πρόθεσή της να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Επίσης, επισήμανε πως όταν μια χώρα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ, τότε διακόπτεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Παράλληλα, ερωτηθείς για τη συνομιλία Τσίπρα-Λαγκάρντ ο κ. Μάρεϊ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συζήτηση» για τα «επόμενα βήματα» και τη «στήριξη του ΔΝΤ» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε άλλες ερωτήσεις, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην παρουσία των τεχνικών κλιμακίων του Ταμείου στην Αθήνα και είπε ότι «οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν οι συζητήσεις πολιτικής», στο Brussels Group.

Σε ερώτημα για το πρόσφατο δημοσίευμα στο «Bloomberg», στο οποίο υποστηριζόταν ότι το ΔΝΤ θεωρεί την Ελλάδα ως «τη λιγότερο συνεργάσιμη χώρα» στην 70χρονη ιστορία του Ταμείου, ο κ. Μάρεϊ είπε ότι «θα θέλαμε να μας ρωτήσουν πριν το δημοσιοποιήσουν. Δεν έγινε μια τέτοια αναφορά και δεν υπάρχει καμία βάση σ' αυτό».

Τέλος, ρωτήθηκε και για τη «λίστα Λαγκάρντ» και αν συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Λαγκάρντ- Τσίπρα, όπως, επίσης και «το γεγονός πως μετά από πέντε χρόνια, οι πλούσιοι ακόμη δεν πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους», ο κ. Μάρεϊ τόνισε:

Ως ΔΝΤ, είμαστε ξεκάθαροι για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός του φορολογικού βάρους μεταξύ φορολογουμένων και κυρίως όσον αφορά τη φορολόγηση των πιο εύρωστων στρωμάτων του πληθυσμού.