Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η δημοσιοποίηση της υπογραφής του Γιάνη Βαρουφάκη κάτω από το κείμενο της συμφωνίας για παράταση της δανειακής σύμβασης και, κυρίως, η σειρά εγγράφων από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι η δανειακή σύμβαση ακολουθείται, απαραιτήτως, από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις που αυτό περιλαμβάνει αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες «δεν ακούν» τα όσα λέει η Νέα Δημοκρατία, κάτι που ισχύει για όλες τις αντιπολιτεύσεις μετά τις εκλογές, η αποκάλυψη των εγγράφων με μεθοδικό τρόπο προκάλεσε την πρώτη ρωγμή στην εικόνα «κατάργησης των μνημονίων» που επιδιώκει να φιλοτεχνήσει, από την πρώτη ημέρα, το νέο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η χθεσινή επιλογή του κ. Σαμαρά να «ξεμπροστιάσει» τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική και των προθέσεών του εφεξής. Άλλωστε, η Ν.Δ. και ο ίδιος προσωπικά μετρώνται με πολύ χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, κι αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη περιορίζεται ο αρχικός ενθουσιασμός για την κυβέρνηση Τσίπρα. Ο κ. Σαμαράς, που δεν αποκλείει εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα (θα υπάρξει είτε ρήξη με τους εταίρους, είτε ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίαζε χθες στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ), θέλει τους υψηλούς τόνους προκειμένου να κρατήσει σε εγρήγορση του κόμμα και να μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να διαχειριστεί τις όποιες κινήσεις Τσίπρα. 

Το μείζον ερώτημα είναι τι συνεπάγεται αυτή η επιλογή για τη στάση της Ν.Δ. στη Βουλή, εφόσον το Μαξίμου φέρει «μνημονιακούς νόμους». Μία πρώτη απάντηση αναμένεται να δοθεί κατά τη σημερινή (ώρα 10:00) συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Θα επιστρέψει η Ν.Δ. σε μία πλήρη άρνηση ή, κατ' άλλους, στην «αντιμνημονιακή» περίοδό της ή θα επιμείνει στη γραμμή της συνέπειας; 

Στελέχη όπως οι Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Χρ. Λαζαρίδης αλλά κρίνοντας και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Δημ. Σταμάτης μάλλον προσανατολίζονται προς το σκληρό ροκ. Αντιθέτως, οι Κυρ. Μητσοτάκης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νικ. Κακλαμάνης, Ανδ. Παπαμιμίκος επιχειρηματολογούν υπέρ μίας πιο μετριοπαθούς στάσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. 

Ο κ. Σαμαράς, προ ημερών, είχε επισημάνει ότι η Ν.Δ. δεν θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ αλλά, αντιθέτως, θα στηρίξει ό,τι θεωρεί θετικό για την χώρα. Σε αυτό, προφανώς, δεν περιλαμβάνεται το νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη των απολυμένων της διαθεσιμότητας, με το οποίο το κόμμα διαφωνεί. Το ερώτημα είναι τί θα συμβεί εφόσον η κυβέρνηση Τσίπρα φέρει στη Βουλή δέσμη μέτρων ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση χρημάτων για τα στεγνά ταμεία της Αθήνας. Θα αφήσει μόνες τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να τα ψηφίσουν ή θα δηλώσει, εκ προοιμίου, στήριξη; Το πλέον πιθανό είναι η ηγεσία της ΝΔ να επιδιώξει να «δοκιμάσει» τις αντοχές της συμπολίτευσης στην πρώτη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ προεκλογικών λόγων και πραγματικότητας.