Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Πηγαινοέρχονται τα emails μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων της κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων που παραμένουν στην Αθήνα για την κατάρτιση της περίφημης λίστας μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup τις επόμενες ημέρες. 

Θεωρητικά την ευθύνη για την κατάρτιση της λίστας έχει το υπουργείο Οικονομικών το οποίο και δίνει τις κατευθύνσεις για  τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Οι συνεννοήσεις γίνονται και προφορικά αφού οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων κάνουν ερωτήσεις και η ελληνική πλευρά δίνει επεξηγηματικές απαντήσεις προσπαθώντας να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές ευελπιστούν ότι τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν και ότι η συνεργασία υπηρεσιακών υπαλλήλων και τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί φθάνοντας σε ένα «ανεκτό» επίπεδο. 

Πάντως, αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να απαντήσει με ακρίβεια για τον χρόνο παράδοσης της λίστας στο eurogoroup. Αν και κυβερνητικοί παράγοντες δεν βλέπουν φως στο τούνελ πριν από το τέλος της εβδομάδας. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του είπε χθες ότι το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στο να πάρει ανάσα η ελληνική οικονομία και η κοινωνία στο πλαίσιο της πολιτικής που θέλει να εκπονήσει η κυβέρνηση για τους υπόλοιπους δυόμιση μήνες ως τον Ιούνιο. Κοινώς ξεκαθάρισε τι δεν θα κάνει η κυβέρνηση. 

Γίνεται σαφές ότι για μία ακόμη φορά το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει την κατεύθυνση στο να μην ληφθούν μέτρα που να επηρεάζουν το εισόδημα των Ελλήνων. Επομένως ούτε νέοι φόροι, ούτε αυξήσεις ή αλλαγές στον ΦΠΑ, ούτε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε νέες ιδιωτικοποιήσεις. 

Οι προτάσεις της κυβέρνησης αφορούν γενικότερα ζητήματα φορολογικής διοίκησης που θα βελτιώσουν την είσπραξη οφειλών επομένως θα αυξήσουν τα έσοδα στο κράτος, όπως και ζητήματα που αφορούν την δημόσια διοίκηση, την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και , την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης καθώς και την δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος. 

Στο μεταξύ χθες η κυβέρνηση δια των υπουργών Επικρατείας Νίκου Παππά και Παναγιώτη Νικολούδη συμφώνησε σε συνάντησή τους με τον υφυπουργό της Ελβετίας αρμόδιο για διεθνή οικονομικά θέματα την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών διαβίβασης και ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των αρμόδιων φορολογικών αρχών των δύο χωρών. Επίσης συμφώνησαν να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παράνομων οικονομικών συναλλαγών.