Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ απέναντι στα όποια μέτρα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Οι απόψεις στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης διίστανται, όμως αυτή δεν είναι η μόνη διχογνωμία αναφορικά με τη στρατηγική του κόμματος. 

Όπως είναι γνωστό στους κόλπους του 15μελούς Οργάνου υπάρχουν δύο τάσεις, η μία –η πιο σκληρή, υπέρ της καταψήφισης όποιου νομοσχεδίου φέρει η κυβέρνηση και η άλλη - η πιο συναινετική, υπέρ της στήριξης σε αυτή τη συγκυρία, της κυβερνητικής προσπάθειας, προκειμένου να μην πέσει η χώρα στα βράχια. 

Η πρώτη τάση εκφράζεται κυρίως από τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνη Γεωργιάδη, δύο στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο της ΝΔ και η δεύτερη από κορυφαία πρόσωπα της παράταξης, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, οι οποίοι λένε ναι στην στήριξη της κυβέρνησης, αλλά μέχρι ενός σημείου και υπό όρους. 

Όμως υπάρχει και άλλο ένα πρόβλημα που εντοπίζεται από παλιά και έμπειρα στελέχη του κόμματος και αυτό είναι η ύπαρξη δύο διαφορετικών φωνών στο εσωτερικό της ΝΔ, αυτής των θεσμικών προσώπων και αυτής των συμβούλων του κ. Σαμαρά. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο διάστημα, οι απόψεις που εξέφρασαν οι κ.κ. Βαρβιτσιώτης και Βορίδης για την πιθανότητα συγκρότησης νέας κυβέρνησης (ενδεχομένως και με τη συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ), από την παρούσα Βουλή, χωρίς να μεσολαβήσουν εθνικές εκλογές. Τις δηλώσεις αυτές, ήρθε να διαψεύσει ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος απέρριψε ότι συζητείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην ηγετική ομάδα της ΝΔ. 

Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως έλεγε κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος, θα πρέπει ο Πρόεδρος να αποσαφηνίσει ποιοι θα δίνουν τη «γραμμή» στο δημόσιο διάλογο. Αλλιώς, όπως έλεγε, το μήνυμα που θα εκπέμπει η μια φωνή, θα καλύπτεται από το μήνυμα της άλλης φωνής, με αποτέλεσμα κανείς να μην ακούει τη ΝΔ, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημά της αυτή τη στιγμή.