current views are: 2

27 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση11:52

Σφοδρή σύγκρουση για τα «μηνύματα» ρήξης – ΝΔ: Μας απειλούν με χρεοκοπία

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης περί ρήξης και μη συμφωνίας με τους εταίρους.

 

Δημοσίευση 11:52’
αρθρο-newpost

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης περί ρήξης και μη συμφωνίας με τους εταίρους.

 

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης περί ρήξης και μη συμφωνίας με τους εταίρους.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί εργάζονταν πυρετωδώς, προκειμένου να βάλουν τις τελευταίες «πινελιές» στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, στελέχη της κυβέρνησης προκαλούσαν «πονοκέφαλο» με τις δηλώσεις τους. 

Ειδικότερα, πρώτα ο Γιάνης Βαρουφάκης, ύστερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και στη συνέχεια ο Νίκος Βούτσης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές, είτε με αινιμαγματικό είτε με ξεκάθαρο τρόπο, με αποτέλεσμα να εγείρουν αντιδράσεις και σχόλια.

Επανήλθαν τα σενάρια ρήξης

Την αρχή έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, από τα Χανιά όπου βρισκόταν, όταν μια πολίτης του είπε «είμαστε μαζί σας», ο υπουργός Οικονομικών απάντησε μεταξύ σοβαρού και αστείου:

Ναι αλλά να είστε και μετά τη ρήξη όμως ε;

Τη σκυτάλη πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μιλώντας στο Star,  δήλωσε:

Σκοπίμως δημιουργούμε ασάφεια για να ξέρουν ότι είμαστε έτοιμοι για ρήξη.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον Real Fm, ναι μεν εκτίμησε ότι «θα υπάρξει μια έντιμη συμφωνία» με τους εταίρους, ωστόσο έκανε και μια… αινιγματική δήλωση, λέγοντας:

Δεν φλερτάρουμε με τη ρήξη, την απευχόμαστε, εργαζόμαστε για να μη συμβεί. 

Κληθείς να σχολιάσει, μάλιστα, την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «αμυντική θέση» εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία θα προχωρήσει «μεταρρυθμίσεις που θα έχουν το δικό μας πρόσημο. Αν υπάρχουν πιέσεις -τις οποίες εγώ δεν γνωρίζω- εργασιακά, απολύσεις κ.λπ., είναι προφανές πως η κυβέρνηση δεν θα μπει σ’ αυτή τη συζήτηση», ξεκαθάρισε.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Το ένα μετά το άλλο τα κόμματα της αντιπολίτευσης «απάντησαν» στις παραπάνω δηλώσεις.

Πρώτο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Διάφοροι υπουργοί ακολουθούν το μοτίβο του κ. Βαρουφάκη και μιλούν δημόσια, με εκπληκτική άνεση, για το σενάριο της ρήξης με την Ευρώπη και το ΔΝΤ ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Το παιδαριώδες σκεπτικό τους είναι πως άμα δεν μιλάς για ρήξη και δεν απειλείς τους συνομιλητές σου με το ενδεχόμενο αυτό, δεν κερδίζεις διαπραγματευτικά! Αν αυτό συνιστά ενδοκυβερνητική κριτική στον κ. Τσίπρα για όσα είπε και έκανε στο Βερολίνο, τότε ας τους συμμαζέψει αμέσως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Αν απευθύνονται στους διεθνείς συνομιλητές της χώρας, τότε προφανώς οι αναφορές στο σενάριο της ρήξης  έχουν νόημα μόνο αν τα ίδια είπε ο κ. Τσίπρας στις συνομιλίες του με την κα Μέρκελ. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν απειλητικός στις συνομιλίες και εξευμενιστικός στις δημόσιες δηλώσεις! Αυτό όμως δεν βγάζει νόημα για μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται πρωτίστως για το εσωτερικό ακροατήριο και τις δημοσκοπήσεις. Τι μένει; Το παντελώς ανεύθυνο σενάριο να απειλούν με ρήξη τρομάζοντας την ελληνική κοινή γνώμη, υπονομεύοντας ακόμη μια φορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τροφοδοτώντας τα διεθνή ΜΜΕ με δημοσιεύματα για το ελληνικό κυβερνητικό αλαλούμ.

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των κ.κ. Βαρουφάκη και Τσακαλώτου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, ανέφερε:

Συνεχίζοντας την κωμωδία της «υπερήφανης» διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση απειλεί τώρα με χρεοκοπία την ίδια τη χώρα! Όμως, η αυτοκτονία δεν μπορεί να είναι και απειλή. Τους προτείνουμε να ξαναδιαβάσουν τι υπέγραψαν στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup.

Με τη σειρά του, το «Ποτάμι», σημειώνει:

Το επικίνδυνο γαϊτανάκι της ρήξης συνεχίζει να παίζει και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες ώρες μετά το “ηρωικό” πρωτοσέλιδο της κομματικής της εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο “Λεφτά υπάρχουν”, η κυβέρνηση ομολογεί ότι “Λεφτά δεν υπάρχουν” και η χώρα δε θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της – υποχρεώσεις που επανειλημμένως έχει αποδεχθεί με δημόσιες δηλώσεις του ο κ.Τσίπρας. Είναι παράδοξο το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί ουσιαστικά με στάση πληρωμών μέσω ενός non paper, λίγες μέρες μετά τις συναινετικές δηλώσεις του κ.Τσίπρα στο πλευρό της κυρίας Μέρκελ στο Βερολίνο και λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση στο Eurogroup. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να σχεδιάσει και να προτείνει τις μεταρρυθμίσεις, που τόσο καιρό συζητούσε με τους εταίρους μας και ρίχνει μπαταριές στον αέρα, όπως άλλωστε κάνουν τις τελευταίες ώρες τα στελέχη του οικονομικού της επιτελείου.


σχετικα αρθρα