Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η σύγκρουση για το θέμα μεταφοράς τμήματος των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση της Ρένας Δούρου και της παράταξής της να μεταφερθούν 80 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 350 εκατ. ευρώ της που βρίσκονται στο αποθεματικό ταμείο της Περιφέρειας σε λογαριασμό της ΤτΕ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την Περιφερειάρχη ότι βάζει χέρι στα χρήματα της Αττικής για να ενισχύσει την κυβέρνηση, στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει. 

Σύμφωνα με την παράταξη της Περιφερειάρχη Αττικής, η μεταφορά των χρημάτων είναι προς όφελος της Περιφέρειας, καθώς θα επενδυθούν σε κρατικά repos.

Σημειώνεται ότι κύριο επιχείρημα της Περιφερειακής Αρχής ήταν ότι υπάρχουν διάσπαρτοι 99 λογαριασμοί της Περιφέρειας Αττικής στις τράπεζες, συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο ταμιευτηρίου που πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα. Ως καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων αυτών προσδιόρισε τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και επικαλέστηκε σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 24 Μαρτίου. Συγχρόνως, σημείωσε ότι στις 2 Απριλίου λήγουν προθεσμιακοί λογαριασμοί, με μέσο επιτόκιο 2%, 233 εκατ. ευρώ.

Αν και στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό από τα διαθέσιμα που βρίσκονται σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τα οποία θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό, στελέχη της Περιφέρειας σημειώνουν ότι στόχος θα είναι τα 80 εκατ. ευρώ.

Σφοδρές αντιδράσεις - Τι απαντά η Δούρου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής σχολίασε στο Twitter:

Η Ρένα Δούρου με τη σειρά της απάντησε στον κ. Γεωργιάδη, λέγοντας:

Επίσης, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ, κατήγγειλαν τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, τονίζοντας ότι τα χρήματα μεταφέρθηκαν για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της συγκυβέρνησης. 

Και το ΠΑΣΟΚ, αντιδρώντας στην απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

Τα αποθεματικά της Περιφέρειας τα εξασφάλισε ο Γιάννης Σγουρός μετά από μια νοικοκυρεμένη διοίκηση και η Ρένα Δούρου τον λοιδορούσε προεκλογικά εξαπατώντας τους πολίτες. Τώρα  αντί να τα προσφέρει με έργο στους πολίτες της Αττικής όπως έκανε ο Γιάννης Σγουρός, η κ. Δούρου  τα στέλνει στο Δ.Ν.Τ μέσω της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει σε ανακοίνωσή της:

Με το πρόσχημα για καλύτερα επιτόκια, η Περιφερειάρχης Αττικής, με τις ψήφους μόνο της Παράταξής της, αποφάσισε τη μεταφορά 80 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής (που ήταν κατατεθειμένα ύστερα από νόμιμες διαδικασίες σε διάφορες τράπεζες, Ν. 3852/2010) στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να μαζευτούν από την κυβέρνηση χρήματα. Η απόφαση αυτή αφήνει έκθετη την ίδια, καθώς και όσους συνέπραξαν. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν σύντομα. Η κα Δούρου, με τις αποφάσεις της, ξεκαθαρίζει προς όλους ότι έχει επιλέξει την κομματικοποίηση της Περιφέρειας Αττικής, ξεχνώντας ότι πρόκειται για αυτοδιοικητικό θεσμό.

Η περιφερειάρχης Αττικής απάντησε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «αδυνατεί να λειτουργήσει με κριτήρια δημοσίου συμφέροντος. Λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με κριτήρια τηλεοπτικού αέρα. Αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να ασκήσει ούτε το στοιχειώδη ρόλο μιας έντιμης αντιπολίτευσης. Ψεύδεται και κινδυνολογεί».

Για ποινικές ευθύνες μίλησαν Κουμουτσάκος και Σγουρός

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Σγουρός και ο Γιώργος Κουμουτσάκος επιρρίπτουν στη Ρένα Δούρου ακόμη και ποινικές ευθύνες για τη μεταφορά τμήματος των αποθεματικών στην ΤτΕ.

Την αρχή έκανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου άφησε να εννοηθεί ότι στους δύσκολους και πονηρούς καιρούς που διάγει η χώρα μπορεί να στοιχειοθετηθεί και το αδίκημα της απιστίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιάννης Σγουρός ο οποίος στη δική του δήλωση, αφού υπενθυμίζει ότι «η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ είναι κατοχυρωμένη στο άρθρο 102 του Συντάγματος», προειδοποιεί ότι  «αν προκύψει ενδεχόμενη οικονομική βλάβη στο μέλλον για την Περιφέρεια Αττικής, θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί μέχρι και το αδίκημα της απιστίας αν τελικά προκύψει οικονομική ζημία από την τοποθέτηση αυτή..».

Η κυρία Δούρου, απαντώντας στις παραπάνω αντιδράσεις, σημείωσε:

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και άλλα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, αναφερόμενα στο άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ, έκαναν λόγο για «απιστία» και επικίνδυνη και ασταθή οικονομική κίνηση που μπορεί να επιφέρει ως και ποινικές κυρώσεις. Στους δύσκολους καιρούς για την πατρίδα, όλοι φέρουμε ακέραια την ευθύνη των λόγων και των πράξεών μας.