Κασουλίδης: Παράθυρο ευκαιρίας για επανάληψη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Κασουλίδης: Παράθυρο ευκαιρίας για επανάληψη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Ως παράθυρο ευκαιρίας χαρακτηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  Cyprus Weekly τονίζει πως «μόνο κάποιος ανόητος θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την ευκαιρία».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πρόκειται για έμμεση αλλά σαφή αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας και την προσδοκία ότι η Άγκυρα δεν θα ανανεώσει στις 6 Απριλίου την οδηγία προς ναυτιλομένους και θα αποσύρει το Barbaros από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν υπό το καθεστώς εκβιασμών, ενώ έδειξε να μην έχει υπόψη του το ενδεχόμενο να υποβάλει γεφυρωτικές προτάσεις ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε.

Κατά τα άλλα υπογραμμίζει τον σημαίνοντα περιφερειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στον τομέα της ενέργειας, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της ακόμη και εάν τα δικά της αποθέματα υδρογονανθράκων αποδειχθούν μικρότερα από ό,τι αναμενόταν:

«Ένας ενεργειακός παίκτης δεν στηρίζεται μόνο από τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του. Η γεωγραφική θέση έχει τη δική της σπουδαιότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί πιο σημαντική και από το ίδιο το φυσικό αέριο».

Ωστόσο, παραδέχεται ότι ο ενεργειακός ρόλος της Κύπρου θα ενισχυόταν περισσότερο, εάν ανακαλύπτονταν μεγαλύτερες ποσότητες αερίου στην ΑΟΖ της.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο