Ως παράθυρο ευκαιρίας χαρακτηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  Cyprus Weekly τονίζει πως «μόνο κάποιος ανόητος θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την ευκαιρία».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πρόκειται για έμμεση αλλά σαφή αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας και την προσδοκία ότι η Άγκυρα δεν θα ανανεώσει στις 6 Απριλίου την οδηγία προς ναυτιλομένους και θα αποσύρει το Barbaros από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν υπό το καθεστώς εκβιασμών, ενώ έδειξε να μην έχει υπόψη του το ενδεχόμενο να υποβάλει γεφυρωτικές προτάσεις ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε.

Κατά τα άλλα υπογραμμίζει τον σημαίνοντα περιφερειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στον τομέα της ενέργειας, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της ακόμη και εάν τα δικά της αποθέματα υδρογονανθράκων αποδειχθούν μικρότερα από ό,τι αναμενόταν:

«Ένας ενεργειακός παίκτης δεν στηρίζεται μόνο από τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του. Η γεωγραφική θέση έχει τη δική της σπουδαιότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί πιο σημαντική και από το ίδιο το φυσικό αέριο».

Ωστόσο, παραδέχεται ότι ο ενεργειακός ρόλος της Κύπρου θα ενισχυόταν περισσότερο, εάν ανακαλύπτονταν μεγαλύτερες ποσότητες αερίου στην ΑΟΖ της.