Στο... παρά πέντε σώθηκε η Ελλάδα από bank run, γράφει ο Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times, τονίζοντας σε δραματικούς τόνους το «κύμα» εκροών καταθέσεων.

«Οι ελληνικές εταιρίες και τα νοικοκυριά έβγαλαν 7,6 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της το Φεβρουάριου, μειώνοντας τις καταθέσεις στα 140,5 δισ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών», σημειώνεται στο άρθρο.

«Αν και οι εκροές ήταν λιγότερες σε σχέση με τον Ιανουάριο, τα 20,4 δισ. που "έφυγαν" τους τελευταίους δύο μήνες έδειξαν το πόσο κοντά έφτασε η Ελλάδα σε ένα bank run σε πλήρη κλίμακα, προτού η Αθήνα να συμφωνήσει με την ευρωζώνη για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης των 172 δισ. ευρώ», προσθέτει ο δημοσιογράφος και συμπληρώνει:

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία των δύο μηνών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τα 15,9 δισ. που απέσυραν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά το Μάιο του 2012, όταν οι διαδοχικές ελληνικές εκλογές ανάγκασαν τους αξιωματούχους της ευρωζώνης να προετοιμάζονται ενεργά για μία έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «κανονικά, το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ήταν να λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι επανειλημμένες αποτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία με τους πιστωτές οδήγησαν σε σε μία ραγδαία έξοδο κεφαλαίων. Αξιωματούχοι έλεγαν ότι τις ημέρες πριν από τη συμφωνία παράτασης, σχεδόν 800 εκατ. ευρώ έφευγαν από τις ελληνικές τράπεζες κάθε μέρα».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε στην βρετανική εφημερίδα ότι «η κατάσταση των τραπεζών γινόταν ιδιαίτερα επιτακτική κι αυτός ήταν ο μεγαλύτερος καταλύτης πίσω από την συμφωνία».

Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης ότι οι ελληνικές αρχές είπαν ότι οι καταθέσεις επέστρεψαν στις τράπεζες, αφότου κλείστηκε η συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου. Αλλά οι έλληνες τραπεζίτες τόνισαν ότι νέες εκροές άρχισαν τις τελευταίες εβδομάδες, υπό το φόβο ότι η Αθήνα θα ξεμείνει από ρευστό και δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τις οφειλές της.

Oι FT υπογράμμισαν ότι εάν δεν υπάρξει σύντομα μία συμφωνία με τους πιστωτές, η Αθήνα δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει 1,7 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα και τη δόση των 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στις 9 Απριλίου.

Η Ευρωζώνη εκφράζει φόβους εδώ και καιρό ότι ένα bank run μπορεί να προκαλέσει ένα Grexit από ατύχημα, καταλήγει το δημοσίευμα.