current views are: 3

27 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση20:30

Το μήνυμα με τα «3Σ» που στέλνουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες στην κυβέρνηση

«Σοβαρευτείτε. Συνετιστείτε. Συνεργαστείτε». Με αυτά τα «3Σ» ισχυροί εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες στέλνουν, κυρίως μέσω διαμεσολαβητών, μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσίευση 20:30’
αρθρο-newpost

«Σοβαρευτείτε. Συνετιστείτε. Συνεργαστείτε». Με αυτά τα «3Σ» ισχυροί εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες στέλνουν, κυρίως μέσω διαμεσολαβητών, μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

«Σοβαρευτείτε. Συνετιστείτε. Συνεργαστείτε». Με αυτά τα «3Σ» ισχυροί εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες στέλνουν, κυρίως μέσω διαμεσολαβητών, μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία με τους θεσμικούς εταίρους. Η κατάσταση είναι πλέον δραματική στην αγορά και η απόγνωση περισσεύει, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία για την αναβλητικότητα της κυβέρνησης που δοκιμάζει τις αντοχές πολλών.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον παραμένουν ψύχραιμοι, αλλά αυτή η καθησυχαστική τους στάση δεν βρίσκει πολλούς αποδέκτες, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχούντες για τα μελλούμενα. Το ενδεχόμενο να συμβεί η…«οικονομική Αποκάλυψη» τις επόμενες, το πολύ τέσσερις εβδομάδες, τρομάζει τους πάντες, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν: «όλα είναι υπό έλεγχο και οι φόβοι είναι αδικαιολόγητοι».

Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να κλείσει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στους θεσμούς την προσεχή Δευτέρα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr κομβικό ρόλο στη συγγραφή της λίστας δεν έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έχει μείνει στα…μετόπισθεν,  αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που έχει την υψηλή εποπτεία και ελέγχει τι ακριβώς γίνεται αλλά και η οικονομική σύμβουλός  Ελένη Παναρίτη.

Ήδη υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ Πεκίνου, όπου και βρίσκεται ο Γ.Δραγασάκης μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για επαφές με την Κινεζική ηγεσία στα πλαίσια της κυβερνητικής επιχείρησης για εξεύρεση οικονομικής βοήθειας, με την Ελ. Παναρίτη. 

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν την κρισιμότητα των στιγμών, αλλά αποδραματοποιούν την κατάσταση, τονίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες, έχουν ξεκλειδώσει…τις βαριές πόρτες των δανειστών και θεωρούν ότι στον απόηχο της συμφωνίας στην «επταμερή» των Βρυξελλών και της συνάντησης με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, υπάρχει σαφής βελτίωση της ελληνικής θέσης.

Αυτό όμως μένει να αποδειχθεί στην πράξη με χειροπιαστά αποτελέσματα που θα έχουν αντίκτυπο στην επίλυση του μείζονος χρηματοδοτικού προβλήματος, καθώς μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο σφίγγει η θηλιά γύρω από την κυβέρνηση. Το ταμείο της χώρας αδειάζει και βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τον «κόκκινο συναγερμό».

Η ελληνική κυβέρνηση άμεσα, θα πρέπει να συνομολογήσει στο λεγόμενο Brussels Group μία συμφωνία που θα επικυρωθεί από το Εurogroup, ώστε να αρθεί η ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και το πιο κρίσιμο, λόγω των εσωτερικών της αντιφάσεων, είναι να «περάσει» το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός που λέει σε όλους τους τόνους ότι «θα τα καταφέρουμε και θα κλείσουμε τα στόματα και των πιο δύσπιστων» αναγνωρίζει ότι η πίστωση χρόνου που έχει δοθεί στην Αθήνα από τους πιστωτές, όπως φάνηκε και στην περίφημη «επταμερή» εξαντλείται και ξέρει ότι η Αθήνα είναι σε θέση να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες, αλλά και τις διεθνείς της υποχρεώσεις έως τα μέσα Απριλίου στην καλύτερη περίπτωση. 


σχετικα αρθρα