Οι υποχρεώσεις πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου, για μισθούς, συντάξεις και δόσεις προς το ΔΝΤ, τα πενιχρά δημόσια έσοδα και οι εκροές καταθέσεων τροφοδοτούν σειρά τρομο-σεναρίων στον διεθνή Τύπο.

Πτώχευση, έξοδος από την Ευρωζώνη, bank run, κεφαλαιακοί έλεγχοι, ακόμα και παράλληλο νόμισμα είναι στην... ημερήσια διάταξη των αναφορών, την ώρα που η λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης είναι στον δρόμο προς τις Βρυξέλλες.

Αίσθηση προκάλεσε το «τιτίβισμα» του ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, ο οποίος έκανε λόγο για έντονες φήμες περί κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα απόψε ή στις 10 Απριλίου. Ο ίδιος πρόσθεσε, μάλιστα ότι το bank run επιταχύνεται.

Tο πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, κάνει λόγο για παράλληλο νόμισμα. Η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να εισαγάγει έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, σε συνδυασμό με το ευρώ, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, τονίζει το δημοσίευμα.

«Απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι να πτωχεύσει η Ελλάδα», ανέφερε δημοσίευμα της γερμανικής Suddeutsche Zeitung, εκτιμώντας ότι τα χρήματα της Αθήνας επαρκούν έως τις 8 Απριλίου και ότι «μια ημέρα αργότερα η Ελλάδα μπορεί να καταρρεύσει οικονομικά». Για την ίδια ημερομηνία είχε κάνει λόγο και δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, προ ημερών, ενώ το πρακτορείο Reuters τόνιζε ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό μέχρι την 20η Απριλίου, εκτός κι αν λάβει νέα βοήθεια από τους πιστωτές.

Με δραματικούς τόνους περιέγραψαν τις εκροές καταθέσεων και οι Financial Times, που «προειδοποίησαν» ότι ένα bank run, όπως αυτό του Φεβρουαρίου, μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα με έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.