Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά τους χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει:

Χάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Έχουμε υστέρηση εσόδων και διαρροή καταθέσεων. Επενδυτική ακινησία και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο, ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για ένα παιχνίδι διγλωσσίας που εξακολουθεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, να παίζει η κυβέρνηση.

«Δήθεν σκληρή στάση μέσα. Αντιφατική στάση έξω με δηλώσεις υπευθυνότητας και διάθεση συνεργασίας, χωρίς όμως πρακτικό αποτέλεσμα. Το ζούμε αυτό κάθε εβδομάδα επί δύο και πλέον μήνες τώρα. Χωρίς αποτέλεσμα. Στο μεταξύ επιδεινώνονται όλα τα μεγέθη της οικονομίας» λέει, μεταξύ άλλων, ενώ εκτιμά πως «οδεύουμε ολοταχώς προς Μνημόνιο 3, χωρίς να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα οξύτατα τρέχοντα προβλήματα ρευστότητας. Και όλα αυτά εν έτει 2015. Φανταστείτε να ακολουθούσαμε αυτή την πολιτική το 2010, 2011, 2012, 2013, τι θα είχε συμβεί». 

Σε άλλο σημείο, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει πως «η κυβέρνηση βρίσκεται σε στρατηγικό εγκλωβισμό. Δεν θέλει να κάνει ρήξη γιατί δεν έχει τέτοια κοινωνική εντολή και ξέρει ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Από την άλλη, δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να στηρίζει μία καθαρή και έντιμη στροφή προς την υπευθυνότητα». 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν φέρνει τη συμφωνία στη Βουλή, γιατί δεν θέλει να φανεί ότι υπέγραψε το ίδιο κείμενο με την προηγούμενη και κυρίως δεν θέλει να φανεί ότι «τους πήραν μέσα από τα χέρια τα 11 δισ. του αποθεματικού του ΤΧΣ τα οποία ετέθησαν στον απόλυτο έλεγχο του EFSF και της ΕΚΤ».

«Τώρα η κυβέρνηση κατάλαβε ότι έδωσε πίσω 1,2 δισ. που δεν έπρεπε, παρότι έχει οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας. Επίσης δεν κατάλαβε ίσως ότι τα 11 δισ. θα δοθούν για ανακεφαλαιοποίηση ή εκκαθάριση τραπεζών με τους νέους αυστηρούς όρους που ισχύουν στην ΕΕ και όχι όπως έγινε με τις δύο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις. Πρόκειται για συντριπτική ήττα των δήθεν σκληρών διαπραγματευτών και υπάρχει φυσικά αντίστοιχη μεγάλη ευθύνη», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

Σε ερώτηση για το αν φοβάται χρεοκοπία ή Grexit, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά: 

Έχω πει πολλές φορές ότι ούτε διεθνές πιστωτικό γεγονός με τη νομική έννοια του όρου θα μας αφήσουν να υποστούμε, ούτε Grexit θα γίνει. Η χώρα δυστυχώς σέρνεται και υποβαθμίζεται εντός ευρώ, την ώρα που ήταν έτοιμη να βγει στην επιφάνεια και να περάσει στη συνέχεια στην ομαλότητα.

Τέλος, δηλώνει ότι αναμένει με χαρά την Εξεταστική για το Μνημόνιο

Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3. Αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004-2009, όχι από το 2010. Οι συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς, δεν θα επιβιώσουν στην Βουλή.