current views are: 2

28 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση13:30

Τι φοβάται η Συγγρού ότι θα συμβεί στην κυβέρνηση και τη χώρα

Έντονα προβληματισμένα είναι ηγεσία και στελέχη της ΝΔ, αναφορικά με τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. 

Δημοσίευση 13:30’
αρθρο-newpost

Έντονα προβληματισμένα είναι ηγεσία και στελέχη της ΝΔ, αναφορικά με τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Έντονα προβληματισμένα είναι ηγεσία και στελέχη της ΝΔ, αναφορικά με τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Ο φόβος που υπάρχει στη Λεωφόρο Συγγρού είναι πως ο κυβερνητικός σχηματισμός, παρά τη στροφή στο ρεαλισμό που έγινε έπειτα από τη συνάντηση Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, θα τα τινάξει όλα στον αέρα. 

Ο φόβος αυτός δεν είναι αβάσιμος, σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς από τη μια τα μηνύματα που φθάνουν από το Βερολίνο για το χρόνο που εξαντλείται εις βάρος της χώρας μας, είναι άκρως ανησυχητικά, και από την άλλη το πόκερ με τις δηλώσεις στις οποίες έχουν επιδοθεί οι υπουργοί της κυβέρνησης προκαλεί τρόμο. 

Τα όσα ανέφερε η αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη για σύγκρουση με την Ευρώπη, αλλά και οι δηλώσεις Βαρουφάκη και Τσακαλώτου, δείχνουν, όπως εκτιμούν στη Λεωφόρο Συγγρού, ότι η επικράτηση της…δημιουργικής ασάφειας προετοιμάζει την κοινή γνώμη για ρήξη με εταίρους και δανειστές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή περιμένουν να δουν μόνο νούμερα και αριθμούς. 

Σε όλα αυτά από τη ΝΔ, υπολογίζουν και τα Non paper του Μεγάρου Μαξίμου με τα οποία προειδοποιούσαν για στάση πληρωμών, για να τα μαζέψουν λίγο αργότερα, όταν κατάλαβαν το σάλο που προκλήθηκε. Όπως έλεγαν στελέχη της ΝΔ, τα όσα υποστήριζε χθες το Μαξίμου δεν ήταν λάθος, αλλά αποτελούσε συνέχεια της επιστολής που είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ και στην οποία ανέφερε ότι δεν θα πληρωθούν τα δάνεια αν πρέπει να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. 

Με βάση τα δεδομένα αυτά, από τη ΝΔ καλούν την κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που να είναι κοστολογημένες και με υπολογισμένη απόδοση, ώστε να γίνουν αποδεκτές, να υλοποιηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να μην πέσει η χώρα στα βράχια, την ώρα που η αγορά και η πραγματική οικονομία έχουν ήδη στεγνώσει και η κυβέρνηση προσπαθεί να ξύσει τα αποθεματικά από τον πάτο του βαρελιού για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. 

Ωστόσο στους κόλπους της ΝΔ, υπάρχει επίσης πρόβλημα, καθώς εντοπίζεται δυσκολία στη διατύπωση κοινής γραμμής σχετικά με τη στάση του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση, όταν φέρει τα όποια μέτρα για ψήφιση στη Βουλή. Αυτή η «δυσκολία» καταγράφτηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου. 

Από τη μια οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης από να τάσσονται υπέρ της καταψήφισης των κυβερνητικών μέτρων και από την άλλη οι  Κυριάκος Μητσοτάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ανδρέας Παπαμιμίκος και Σάκης Ιωαννίδης να εκφράζουν μια πιο συναινετική στάση στην παρούσα περίοδο, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν γνωστά τα όποια μέτρα.  


σχετικα αρθρα