Δεν υπάρχει περίπτωση λήψης νέων υφεσιακών μέτρων διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης με την Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο κ. Τσίπρας δηλώνει χαρακτηριστικά πως θα υπάρξει «ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με την Ευρώπη» αν και αφήνει αιχμές για την στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας.

Επίσης ο κ. Τσίπρας απαντά στα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο ενώ στηρίζει με τις δηλώσεις του τόσο τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Πρωθυπουργός απορρίπτει επίσης όλα τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης ενώ δηλώνει θετικός σε μια συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει πως δεν θα ληφθούν νέα υφεσιακά μέτρα και εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους:

«Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση. Δεν υπάρχει εξάλλου κανένας σοβαρός άνθρωπος σήμερα στην Ευρώπη που να ισχυρίζεται ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί αν περικόψουμε κι άλλο τις συντάξεις ή αν αρχίσουμε να απολύουμε μαζικά».

Σε ότι αφορά την ρευστότητα και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός απαντά πως αυτό θα αντιμετωπιστεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση ενώ υπογραμμίζει ότι δεν συζητά νέο μνημόνιο ή τρίτο δάνειο λέγοντας ότι «η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την απομείωσή του. Επομένως, από την πλευρά μας δεν υπάρχει ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε βεβαίως νέου δανείου».

Ωστόσο αφήνει αιχμές για τη στάση της ΕΚΤ αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να μην έχει εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2012». Υποστηρίζει πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιζητούν τη ρήξη, αλλά εκτιμά πως θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις «οι οποίες επιδιώκουν έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Προτεραιότητα η πάταξη της διαφθοράς

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του σημειώνει πως ένας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και τονίζει πως έχουν ξεκινήσει έρευνες σε λίστες των μεγαλοκαταθετών, σε ύποπτες συμβάσεις.

Παράλληλα αναφέρει ότι αποτελεί προτεραιότητα το επόμενο διάστημα, η εκκίνηση και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, ενώ ξεκαθαρίζει τη στάση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις λέγοντας:

«Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας». 

Στήριξη σε Κατρούγκαλο, Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου

Ευθύνες στην αντιπολίτευση έριξε ο κ. Τσίπρας σε ότι αφορά την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου. «Το θέμα συντηρείται από την αντιπολίτευση για λόγους εντυπώσεων» και ο υπουργός έχει δώσει επαρκέστατες εξηγήσεις δήλωσε. 

Για τον Γ. Βαρουφάκη και τα σενάρια για απομάκρυνση ή παραγκωνισμό, τονίζει πως «είναι ένα από τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και η στρατηγική του στη διαπραγμάτευση, αφορά συλλογικές επεξεργασίες και όχι προσωπική στάση. Φυσικά, υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας που θα ήθελαν να δουν μια αλλαγή στη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του μνημονίου. Όμως τέτοιο σενάριο είναι κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση».

Δηλώνει ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την πρόεδρο της Βουλής στην προσπάθειά της «να αναβαθμίσει την κοινοβουλευτική λειτουργία και να βάλει τέλος στην απαξίωση της νομοθετικής εξουσίας» ενώ τονίζει πως εκτελεί τα καθήκοντά της «με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση». 

Σενάρια εαρινής νυκτός η οικουμενική κυβέρνηση

Τέλος ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει εξαιρετική τη συνεργασία με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, «παρά τις γνωστές ιδεολογικές διαφορές» και διαψεύδει τα όσα ακούγονται περί οικουμενικής κυβέρνησης λέγοντας πως είναι «σενάρια εαρινής νυκτός». 

 «Καταλαβαίνω πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο Μνημόνιο, αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε» λέει χαρακτηριστικά.

Επίσης απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές, θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σε αυτήν τη φάση ενώ δηλώνει πως εάν ο κ. Σαμαράς του ζητήσει συνάντηση θα τον δει για να τον ενημερώσει.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός στέλνει το δικό του μήνυμα σε όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θελήσουν να βάλουν το δικό τους προσωπικό πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Αν υπάρξουν στελέχη στο μέλλον που θα βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό».