Σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group που συνεδριάζει επί της λίστας μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση την Παρασκευή, και που εαν εγκριθεί θα ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης για τη χώρα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση διεξάγεται σε καλό κλίμα, είναι ουσιαστική και λεπτομερής και αναμένεται να κρατήσει δυο τρεις μέρες. 

Μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά φαίνεται να «κερδίζει» χαμηλό πλεόνασμα, περιθώριο που προβλέπεται και από τη συμφωνία στο Eurogroup, της 20ης Φλεβάρη ενώ οι δύο πλευρές διαφωνούν σε ασφαλιστικό, εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι απαιτήσεις των δανειστών είναι ξεκάθαρες και ζητούν αύξηση ορίων ηλικίας, ενώ σύμφωνα με το Βήμα ζήτησαν ακόμα και μείωση κατά 90% των επικουρικών συντάξεων, με επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. 

Στο φορολογικό «αγκάθι» παραμένει ο ΦΠΑ, ενώ συζητείται χωρίς να έχει πάρει ακόμα το πράσινο φως η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ΦΜΑΠ με εξαίρεση της πρώτης κατοικίας. 

Ταυτόχρονα το φορολογικό σύστημα που συζητείται είναι φόρος έως και 48% στα πολύ υψηλά εισοδήματα και σταδιακή αύξηση αφορολόγητου. 

Οι κυβέρνηση επιμένει σε τρεις κόκκινες γραμμές και όπως τονίζεται δεν πρόκειται να κάνουν πίσω: Το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και οι περαιτέρω μειώσεις σε αυξήσεις και συντάξεις. 

Σχετικά με τις ιδιωτικοποίησεις η διαφωνία έγκειται στο διαφορετικό μοντέλο που επιθυμεί κάθε πλευρά με την ελληνική να επιζητά στρατηγικό ρόλο του δημοσίου. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο «Το Βήμα» δήλωσε πως «δεν πρόκειται να υπάρξουν υφεσιακά μέτρα ούτε αύξηση συντελεστών ΦΠΑ».
«Αντιθέτως, να περιμένετε αλλαγές στον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ ως τον Ιούνιο και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Είπαμε, δεν πρόκειται να δείτε υφεσιακά μέτρα», κατέληξε.