Εντονότατη δυσαρέσκεια και αβεβαιότητα καταγράφεται για τον πολιτικό κόσμο στη δημοσκόπηση της Public Issue για το Μάϊο που παρουσίασε χθες το βράδυ ο ΣΚΑΙ. Εντυπωσιακή είναι η πτώση της διαφοράς μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που πλέον βρίσκεται στις τρεις μονάδες. Μόλις 32% συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ και 29% η ΝΔ. Σταθερά στην τρίτη θέση το ΚΚΕ με 12%, ενώ απώλειες καταγράφονται για το ΛΑΟΣ το οποίο συγκεντρώνει το ποσοστό του 8%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,5%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι Οικολόγοι Πράσινοι περνούν το κατώφλι της Βουλής με 3,5%. Η άκρα δεξιά με τη Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 1,5%, η Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά 1%  ενώ το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά 0,5%.

Σε ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός το 41% απαντά κανένας. Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει το 33% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ενώ ο Αντώνης Σαμαράς μόλις το 22%.

Όσον αφορά της δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με 34 μονάδες. Ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 33, η Αλέκα Παπαρήγα με 31, ο Αλέξης Τσίπρας με 30 και τέλος ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 29.
Το 69% των πολιτών δεν θέλει εκλογές. Το 34% προτείνει συνεργασία πολυκομματική και το 20% ως λύση την  οικουμενική διακυβέρνηση.

Εντυπωσιακή είναι η αποχή των πολιτών με τέσσερις στους δέκα να γυρνούν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα. Για καλύτερο κόμμα αντιπολίτευσης το 28% απαντά κανένα. Ακολουθούν με 19% το ΚΚΕ, με 18% το ΛΑΟΣ, με 15% η ΝΔ και 13% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, πρώτο έρχεται το ΚΚΕ με 31%, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 29%, τρίτα έρχονται ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ με 26% και τελευταία η ΝΔ με 24%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, η διαφορά ήταν 6,5%, ενώ μετά τις εκλογές του 2009, στην πρώτη δημοσκόπηση που παρουσίασε, είχε βρει διαφορά της τάξης των 18

Όσον αφορά τα τεκταινόμενα σε κοινωνικό επίπεδο, το 83% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον περασμένο Ιανουάριο ήταν 69%.


Περίπου οι μισοί (48%) εκτιμούν ότι το κράτος σήμερα δουλεύει χειρότερα από ό,τι πέντε χρόνια πριν. Το 18% θεωρεί ότι δουλεύει καλύτερα, ενώ για το 32% η κατάσταση έχει μείνει η ίδια.

Το 66% θεωρεί ότι τους επόμενους δύο – τρεις μήνες θα γίνουν αρκετές απεργίες και κινητοποιήσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιανουάριο ήταν 84%.

Παράλληλα, μόλις το 24% θεωρεί ότι την προσεχή πενταετία η κατάσταση στην οικονομία θα καλυτερέψει (το αντίστοιχο ποσοστό τον περασμένο Ιανουάριο ήταν 36%).

Το 29% αναμένει ότι η κατάσταση στην οικονομία θα μείνει ίδια, ενώ το 47% θεωρεί ότι θα χειροτερέψει.

Mιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, για το βαρόμετρο της Public Issue και την έκρηξη της δυσαρέσκειας για τα δύο μεγάλα κόμματα που αυτό καταγράφει, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης είπε ότι «αναγνωρίζουμε τη δυσφορία του κόσμου και την καταλαβαίνουμε, κατανοούμε ότι οι πολιτικοί δεν είναι δημοφιλείς πλέον και κατά μία έννοια δικαίως γιατί δεν προνόησαν στην περίοδο των παχέων αγελάδων.»

«Υπάρχει μία κρίση πρωτόγνωρη και παγκόσμια, αλλά και ο κόσμος όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά δεν έλεγε ‘συγκρατηθείτε’» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος τύπου ης Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον κόσμο και πρέπει να αποκατασταθεί. «Έχουμε μία πρόταση μπορεί να δώσει λύση και να φέρει την εμπιστοσύνη στον κόσμο» τόνισε.