Του Ιωάννη Μαρτέλλου

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές αποκτούν και πάλι, όπως παλαιά, ένα βαγκνερικό τελετουργικό.

Πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε κορύφωση του θρίλερ των διαπραγματεύσεων, αλλά η…«κάθαρση» εκταμιευόταν σε δόσεις, χωρίς ένα μεγάλο λυτρωτικό φινάλε, όπως η οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτή τη φορά η διαπραγμάτευση έχει διαφορετική βαρύτητα, καθώς διεξάγεται από άλλη κυβέρνηση και με άλλο πλάνο από το Μέγαρο Μαξίμου. Όμως η στρατηγική των πιστωτών δεν αλλάζει και οι εκβιασμοί είναι πάλι σε πρώτο πλάνο.

Η σκλήρυνση των πιστωτών τα τελευταία εικοσιτετράωρα και οι συνεχείς ανατροπές σε συνδυασμό με το εχθρικό κλίμα που στήνουν και τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και οι εκρηκτικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκαλούν και πολιτική , εκτός της χρηματοδοτικής, ασφυξία στην κυβέρνηση που πελαγοδρομεί ανάμεσα στις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και στην άρνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν επώδυνα μέτρα.

Η κυβέρνηση επείγεται για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να σταματήσει η χρηματοδοτική ασφυξία, οι αγορές προεξοφλούν τα χειρότερα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.

Η κυβέρνηση ήλπιζε σε μια ομαλή πτήση τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πέφτει σε αναταράξεις. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καθυστέρησαν με ευθύνη και της ελληνικής πλευράς και πλέον έχουν πάρει δραματική τροπή.

Η στάση των πιστωτών αιφνιδίασε σε έναν βαθμό την κυβέρνηση, η οποία υπολόγιζε σε μια ανοχή, ενώ στους κύκλους των «θεσμών» εκφράζονται φόβοι για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Οι πιέσεις είναι ήδη μεγάλες από το εξωτερικό, ενώ και ο Πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό του μέτωπο. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες τίθενται αιφνιδίως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια σειρά θεμάτων που δεν είχαν καμία σχέση με τα προαπαιτούμενα.

Ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα άλλο επίπεδο διαπραγματεύσεων μεταξύ των επιτελείων των δύο κομμάτων και των βουλευτών. Στην κυβερνητική πλειοψηφία έχει διαμορφωθεί μια συμπαγής ομάδα η οποία διαμηνύει ότι δεν θα ψηφίσει επώδυνα μέτρα.

Και ήδη υπάρχει ο φόβος, ανάλογα το είδος της συμφωνίας, η Βουλή να μετατραπεί σε διακεκαυμένη ζώνη για την κυβέρνηση, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία θα τεθούν και οι βουλευτές προ των ευθυνών τους, ενώ επιμένουν ότι δεν υποχωρούμε από τις «κόκκινες γραμμές», όπως π.χ. δεν δέχεται μείωση συντάξεων και μισθών και αύξηση ορίων ηλικίας.