Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες, ώστε να εξειδικευθούν και να οριστικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η πρώτη μέρα διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως τονίζεται η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο Brussels Group υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, «να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες», όπως υπογραμμίζουν.

Όπως τονίζεται «το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%».

Καταλήγουν δε πως οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα, ενώ επισημαίνουν τη δήλωση του πρωθυπουργού πως «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση». 

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές και προχωρούν ενώ η πρώτη ημερομηνία σταθμός είναι η Τετάρτη οπότε και θα πρέπει να συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Οι ίδιες πηγές πάντως ανέφεραν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας. Είναι πιθανότερο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Eurogroup να συγκληθεί μετά τις αργίες του καθολικού Πάσχα. Δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου.

Την ίδια ώρα το απόγευμα στις 7 θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, που θα συζητηθούν η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group αλλά και το νομομοθετικό έργο της κυβέρνησης. 

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως οι τρεις κόκκινες γραμμές της από τις οποίες δεν πρόκειται να κάνει πίσω είναι το ασφαλιστικό, οι αλλαγές στα εργασιακά και οι περαιτερω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις