Του Φαίδωνα Παλαιολόγου

Πριν απο μερικές ημέρες σε μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα φέρεται να είπε " μήπως κύριες Πρόεδρε ήρθε η ώρα να πάρετε πάνω σας το παιχνίδι;".

Η απάντηση σύμφωνα με παρευρισκόμενους ήταν ένα χαμόγελο, αλλά όσοι γνωρίζουν καλά τον πρωθυπουργό επιμένουν ότι " όταν χαμογελά συνήθως αποδέχεται την πρόταση που ακούει".

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση στα "μεγάλα τα πάει καλά", όμως σε αυτό που αποκαλούμε συντονισμό και καθημερινότητα μάλλον ο βηματισμός είναι αργός. Αν και τα "κρούσματα" δεν είναι τέτοια που να προκαλούν δυσανεξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εν τούτοις η πολυγλωσσία και η πολυφωνία, σκιάζει το κυβερνητικό έργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε υψηλόβαθμα κλιμάκια η σπουδή κυβερνητικών στελεχών μέσω των μίντια να προβαίνουν σε εξαγγελίες, δημιουργεί εκνευρισμό, ενω οι "διορθώσεις" μέσω non paper τα οποία καλύπτουν "λαλίστατους" υπουργούς και κυρίως αναπληρωτές, μάλλον εκθέτει το Μαξίμου. Ταυτόχρονα η δημόσια παρουσία κομματικών στελεχών, τυχαίο ότι σχεδόν όλα προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα, επιτείνει το φαινόμενο της πολυγλωσσίας, το οποίο μερικές φορές φτάνει στα όρια της σύγκρουσης με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, στο όνομα της εσωκομματικής δημοκρατίας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους αφού "τα φαινόμενα αυτά σωρευτικά σκιάζουν την εικόνα της κυβέρνησης". Ίσως ένα πρώτο βήμα, μετά την ολοκλήρωση του κρίσιμου eurogroup, να ήταν η σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου, όπου να επαναπροσδιοριστούν ρόλοι και καθήκοντα να τεθούν δηλαδή " οι νέοι όροι για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος", αφού πλέον ο πολιτικός χρόνος τρέχει και όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη "πρέπει να αρχίσει και η Βουλή να παράγει έργο".

Ο ρόλος του Α. Τσίπρα είναι εκ των πραγμάτων ενοποιητικός, όμως όσοι θυμούνται την πρόσφατη ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν με νόημα οτι " δεν διστάζει να προχωρήσει και σε ρήξεις όταν αυτές κρίνονται απαραίτητες". Και η ιστορία της Αριστεράς είναι ιστορία ρήξεων...