«Η Α. Μέρκελ έχασε την ευκαιρία να κάνει μια χειρονομία συμφιλίωσης με την Ελλάδα όταν συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα», σύμφωνα με το Spiegel.

«Κι έχασε παράλληλα την ευκαιρία να μιλήσει με περισσότερη θέρμη για μια κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση, κάνοντας κοινότοπες δηλώσεις για το πόσο πολύτιμη είναι η Ε.Ε. και πόσο θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να την πάει παρακάτω», αναφέρει ο συντάκτης του περιοδικού.

Στο άρθρο του Jakob Augstein - το οποίο αποτελεί μια ανοικτή επιστολη προς τη γερμανίδα καγκελάριο και τιτλοφορείται «Αγαπητή κυρία Μέρκελ...»-αναφέρεται πως η γερμανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα επέτρεψε την υπονόμευση του πνεύματος ειρήνης που ίδρυσε την Ε.Ε., αφήνοντας τον εθνικισμό να επιστρέψει.

Ως παράδειγμα αναφέρονται οι δηλώσεις που έκανε το 2011, σύμφωνα με τις οποίες «δεν μπορούμε στην Ευρώπη ο ένας να έχει όλη την ώρα διακοπές κι ο άλλος να μην έχει σχεδόν καθόλου». Όμως, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ 2039 ώρες το χρόνο, ενώ οι Αμερικανοί 1786, οι Ιταλοί 1786 και οι Γερμανοί μόλις 1405.