Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Την αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά σε συμφωνία παρά σε προοπτική ρήξης με τους δανειστές αποκόμισαν όσοι σε κυβέρνηση και κόμμα  άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα να περιγράφει χθες το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που κατατέθηκε προς διαπραγμάτευση. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στις ελληνικές προτάσεις και στις δυσκολίες που προκύπτουν στην διαπραγμάτευση, ενώ φέρεται να είπε και ο ίδιος ότι η ρήξη δεν μπορεί να αποκλεισθεί σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά. Δηλαδή σε μειώσεις μισθών και συντάξεων ή στις ομαδικές απολύσεις που αξιώνουν οι εκπρόσωποι του Brussels Group. 

Αυτό αναμένεται να πει και απόψε από το βήμα της Βουλής με στόχο να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα «αλλά κυρίως τον λαό» για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και τις κόκκινες γραμμές που έχει τραβήξει το Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι οι δανειστές δεν θα τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα και ότι στο τέλος θα επιτευχθεί μία συμφωνία που θα ικανοποιεί και τα δύο μέρη , μέσα από σαφείς υποχωρήσεις  και των δύο πλευρών. Όμως θα ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες υποχωρήσεις δεν θα παραβιάζουν τις αξιακές και προγραμματικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως δεν τίθεται θέμα απολύσεων και νέων περικοπών. Μ ‘ αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός κλείνει τουλάχιστον προσωρινά τα στόματα των εσωκομματικών επικριτών που μιλούν ολοένα και πιο έντονα για το σενάριο της ρήξης με την Ευρώπη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αντικρούσει την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης ότι όλα γίνονται κρυφά και ότι η κυβέρνηση ψεύδεται και θα επιχειρήσει να μιλήσει με ειλικρίνεια υποστηρίζοντας ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση και ότι έχει εγκαταλείψει για πάντα την γραμμή της προηγούμενης γραμμής Σαμαρά και το περίφημο email Χαρδούβελη. Επί της ουσίας όμως ο πρωθυπουργός με την αποψινή του εμφάνιση στη Βουλή θα επιδιώξει να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό για να του μεταφέρει την εικόνα των διαπραγματεύσεων αλλά και να τον πείσει πως δεν έχει υποχωρήσει των θέσεών του για να εξασφαλίσει μία καλή συμφωνία για την χώρα. Είναι άγνωστο εάν στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή θα αναφερθεί στα ζητήματα της ρευστότητας.

Ο χρόνος πιέζει και η ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup δεν έχει καθοριστεί. Αντιθέτως οι οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας είναι απολύτως προσδιορισμένες..