Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Αποφασισμένος για μετωπική σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό προσέρχεται ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στη Βουλή. 

Άλλωστε, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις στελεχών στο εσωτερικό της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται σίγουρος για την αντιπολιτευτική του τακτική: θα στηρίξει κάθε απόφαση που θα κατατείνει στην άρση της εκκρεμότητας αλλά, ταυτόχρονα, θα αποστασιοποιηθεί από κάθε – δημοσιονομικό κυρίως - μέτρο που οφείλεται στην αβελτηρία της κυβέρνησης Τσίπρα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα. Η συζήτηση στη Βουλή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο κ. Σαμαράς είχε μέχρι προ δύο μηνών ο ίδιος το πηδάλιο της διαπραγμάτευσης και, συνεπώς, έχει σαφή εικόνα τόσο για το πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται οι «θεσμοί» όσο και για τις πιεστικές ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, που τελικά συνιστούν και την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής πλευράς. 

Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που επέλεξε η κυβέρνηση για την κοινοβουλευτική συζήτηση (10λεπτη πρωτολογία Τσίπρα, 5λεπτες ομιλίες πολιτικών αρχηγών - δευτερολογία Τσίπρα, 3λεπτες (!) δευτερολογίες πολιτικών αρχηγών – καταληκτική ομιλία Πρωθυπουργού), η παρέμβαση του κ. Σαμαρά, ο οποίος και ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στις Σκουριές, αναμένεται να κινείται στους ακόλουθους άξονες: 

  • Ανάδειξη των επιτυχιών της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και των δεδομένων μέχρι την ημερομηνία των εκλογών. «Είχαμε φτάσει ένα βήμα από την έξοδο στο μνημόνιο, είχαμε αρχίσει να βγαίνουμε στις αγορές και είχαμε βγει στην ανάπτυξη. Και τώρα βλέπω τη χώρα να απομακρύνεται από όλα αυτά και να βυθίζεται ξανά σε όλα εκείνα από τα οποία αγωνιζόμασταν να την απαλλάξουμε», επεσήμανε χθες σε συνέντευξή του. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επισημάνει προς τον Πρωθυπουργό ότι και ο ίδιος (πιο πρόσφατα στο Βερολίνο) αλλά και ο Γ. Βαρουφάκης έχουν υιοθετήσει τις δημοσιονομικές επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης, που μέχρι τις κάλπες αρνούνταν.  
  • Ανάλυση της ζημίας που έχει επιφέρει η «διαπραγμάτευση α λα Τσίπρας – Βαρουφάκης» και έκκληση για άμεση επίλυση της εκκρεμότητας προκειμένου η Ελλάδα να βγει από τη ζώνη του «λυκόφωτος». Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η Ν.Δ. θα βάλει πλάτη, για άλλη μία φορά, προκειμένου να διασωθεί η Ελλάδα, ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ούτε βέβαια να αναμένεται από την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει νέα φορομπηχτικά μέτρα που οφείλονται στην τακτική της κυβέρνησης και υπό αυτή την έννοια «Ο λογαριασμός μεγαλώνει μέρα - μέρα και ανήκει ολοκληρωτικά στην κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου», είναι η φράση που ακούγεται στους διαδρόμους της Συγγρού. 
  • Καταγγελία, σε έντονους τόνους, ότι τελικά η στάση της κυβέρνησης Τσίπρα οδηγεί τη χώρα σε νέο μνημόνιο και σε νέα μέτρα, την στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση προετοίμαζε την ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. 
  • Υπογράμμιση της αναντιστοιχίας μεταξύ προεκλογικού λόγου και κυβερνητικών πράξεων του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά ως προς την ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων. Ο κ. Σαμαράς θα υπογραμμίσει ότι, ανεξαρτήτως της όποιας πληροφόρησης παράσχει ο κ. Τσίπρας προς την εθνική αντιπροσωπεία, είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης, η παράταση της σύμβασης να έρθει στη Βουλή, υπενθυμίζοντας ότι αυτό είχε συμβεί και τον περασμένο Δεκέμβριο όταν η τότε κυβέρνηση έλαβε την αρχική δίμηνη παράταση. Αναμένεται, δε, να καταγγείλει ότι ο κ. Τσίπρας όχι μόνον συνυπέγραψε μέσω της παράτασης όλα όσα κατήγγειλε προεκλογικώς αλλά πλέον φοβούμενος τους βουλευτές του αρνείται να φέρει το κείμενο της σύμβασης στη Βουλή. Αντιθέτως, καταφεύγει σε... υποκατάστατα όπως η αποψινή διαδικασία, βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής.