current views are: 1

30 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση07:23

Bloomberg: H Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί από το βάρος του χρέους της

Οι «ψυχροί» αριθμοί στις αγορές δείχνουν πως η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί από το βάρος του χρέους της, γράφει το Bloomberg.

Δημοσίευση 07:23’
αρθρο-newpost

Οι «ψυχροί» αριθμοί στις αγορές δείχνουν πως η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί από το βάρος του χρέους της, γράφει το Bloomberg.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, εδώ και ημέρες, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τα μέτρα που συνδέονται με τα πακέτα διάσωσης, ενώ την Παρασκευή ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα δεν θα εξυπηρετήσει το χρέος της, αν οι πιστωτές δεν αποδεσμεύσουν πόρους.

Αν και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκλείσουν τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, εντούτοις ο κίνδυνος είναι ότι οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν και η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, αφήνοντας τους πάντες να αντιμετωπίσουν τις απώλειές τους», αναφέρει το Bloomberg σε εκτενές δημοσίευμά του.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι «ψυχροί» αριθμοί στις αγορές δείχνουν πως η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί από το βάρος του χρέους της και η ανησυχία, πλέον, είναι έντονη και στο ΔΝΤ που περιμένει στις αρχές Απριλίου την επόμενη δόση από την Αθήνα, στους ευρωπαίους φορολογούμενους, στα κεφάλαια διάσωσης και στους ομολογιούχους.

Ο Παντράικ Γκάρβεϊ της ING Groep NV του Λονδίνου αναφέρει: «Ο μεγαλύτερος φόβος αυτή τη στιγμή είναι ότι η Ελλάδα θα βγει εκτός ευρώ λόγω ατυχήματος. Η μοναδική εφικτή λύση είναι και η πλέον ακραία: να μετατραπεί το δημόσιο χρέος σε pertetual bonds, έτσι ώστε να μην αποπληρωθεί ποτέ».

Ασφαλέστερη ένδειξη για τα ρίσκα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία είναι η κίνηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Το τριετές είναι 10 μονάδες υψηλότερο από τα ποσοστά των τελευταίων 10 ετών. Συνήθως, οι επενδυτές ενδιαφέρονται να δανείσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό. Ακόμη και έτσι, όμως, το πενταετές της Ελλάδας έχει υποχωρήσει κατά 68% της ονομαστικής αξίας τους, μετά το 100% στο οποίο πουλήθηκαν πριν από ένα χρόνο. Και όλα αυτά, όταν πριν από κάποιους μήνες η έκδοση αυτών των ομολόγων από την πλευρά της τότε ελληνικής κυβέρνησης είχε γίνει δεκτή από την Άνγκελα Μέρκελ με ενθουσιασμό – κατά τη γνώμη της ήταν μια κάποια επιστροφή στην ομαλότητα. Όσο για το 10ετές ομόλογο πήγε ψηλά τον Μάρτιο του 2012, όταν έγινε η αναδιάρθρωση του χρέους.

 


σχετικα αρθρα