Με έναν ιδιόμορφο τρόπο σχολιάζει τη διαπραγματευτική πορεία και τις επιλογες Τσίπρα, ο αρθρογράφος της Wall Street Journal Simon Nixon. 

Όπως γράφει ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης, από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιανουάριο, ήταν να νομίζει πως η τύχη της οριζόταν από τα γερμανικά χέρια. «Κατά τους δύο πρώτους μήνες, αρνήθηκε να ασχοληθεί με την Τρόικα. Ενδιαφέρθηκε μόνο αφότου μετονομάστηκε σε "θεσμούς" και τώρα σε Brussels Group. Ενώ έδειξε απροθυμία να διαπραγματευτεί με την Ευρωομάδα».

Σύμφωνα με τον Νίξον, «επί 10 ώρες στο Βερολίνο, η Μέρκελ προσπάθησε να δώσει στον Τσίπρα να καταλάβει πως έκανε λάθος να υπερεκτιμάει τη δύναμη της Γερμανίας και να υποτιμάει τη σημασία του σεβασμού στους κανόνες της Ευρωζώνης και τις διαδικασίες που τη διέπουν. Μπορεί ο Τσίπρας να έχει σκάψει για τον εαυτό του μια τρύπα όταν υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του ότι θα τελειώσει με τα μνημόνια, αλλά η Μέρκελ μπορεί να κάνει ελάχιστα για να τον τραβήξει έξω».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Μέρκελ αδιαφορεί για την τύχη της Ελλάδας και αυτό διότι επιθυμεί η Ευρωζώνη να μείνει άθικτη. Το 2012 πήγε κόντρα στην κοινή γνώμη και στους υπουργούς της και συμφώνησε για τα πακέτα διάσωσης που θα απέκρουαν μια "βρόμικη" έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Και τώρα λέει πως αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη. Η γερμανική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση τι σημαίνει ένα Grexit και τι συνέπειες θα έχει σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο», προσθέτει.

«Φυσικά, η Αθήνα έχει δικαίωμα να ζητήσει αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης της, αλλά χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη όλων των άλλων 18 μελών της Ευρωομάδας, όχι μόνο της Γερμανίας. Είναι αλήθεια ότι η Γερμανία έχει υπολογίσιμη δύναμη, αλλά το Βερολίνο δεν έχει καμία εντολή ή εξουσία να διαπραγματευτεί με την Αθήνα απευθείας, για λογαριασμό των άλλων 17 κρατών της ζώνης του ευρώ. Ούτε είναι σαφές ότι θα μπορούσε να επιβάλει μια συμβιβαστική συμφωνία για την Ευρωζώνη και με τις άλλες κυβερνήσεις – συν ότι πολλές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές προς την Ελλάδα», αναφέρει ο Νίξον.