Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Μεγάλη απόσταση εξακολουθεί να χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών, παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών στο περίφημο Brusells Group χαρακτηρίζονται ως εποικοδομητικές. 

Η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της, αλλά οι πιστωτές θεωρούν ότι η Αθήνα εμφανίζεται υπεραισιόδοξη στις εκτιμήσεις της για την απόδοση των φοροεισπρακτικών μέτρων, αλλά και για την ανάπτυξη το 2015. 

Στη σκιά των αποχωρήσεων πολλών ξένων επενδυτών από την Ελλάδα, το επιχείρημα των εκπροσώπων των θεσμών δεν είναι ασταθές, αλλά το αντίθετο και γι’ αυτό η Αθήνα σπεύδει να καθησυχάσει ότι δεν πρόκειται να βάλει βέτο σε επενδυτικές προσπάθειες, αρκεί να μην τίθεται σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον. 

Ήδη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έσπευσε, στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα να διαβεβαιώσει την κινεζική ηγεσία ότι θα προχωρήσει κανονικά η ιδιωτικοποίηση και του υπόλοιπου τμήματος του ΟΛΠ. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr το επόμενο διάστημα, και αφού υπάρξει συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τους «θεσμούς» θα υπάρξει ένα επενδυτικό tour της Αθήνας σε επενδυτές και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει κύκλο συναντήσεων με ηγετικά στελέχη ξένων μεγάλων εταιρειών που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. 

Κομβικό ρόλο διαδραματίζει στο παρασκήνιο ένα πρόσωπο - «κλειδί», ο Ματιέ Πιγκάς, γενικός διευθυντής της επενδυτικής τράπεζας Lazard που συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση και στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. 

Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης θα έχει πολλές συναντήσεις για να άρει τις επιφυλάξεις των ξένων επενδυτών και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο και το ταξίδι του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα, όπου θα συζητήσει με τους Ρώσους και θέματα επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η βασική όμως προϋπόθεση για να προχωρήσουν όλα ομαλά στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, κυρίως ως το βράδυ της προσεχούς Τετάρτης, που είναι και η Μεγάλη Τετάρτη των Καθολικών (σ.σ. βρισκόμαστε ήδη στην Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών), ενώ δεν υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για σύγκληση Eurogroup άμεσα. 

Την ίδια στιγμή, μια βασική προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση είναι να κλείσει και η «αξιολόγηση» που κάνει στην Αθήνα, υπό άκρα μυστικότητα και η αποστολή των «τεχνικών κλιμακίων», μια διαδικασία που προχωρεί με αργούς ρυθμούς. 

Σε αυτό το κλίμα, και με τη χρηματοδοτική ασφυξία να είναι ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και κοινωνία, το πρωθυπουργικό επιτελείο δίνει μεγάλη βαρύτητα στο στοιχείο των τελευταίων μετρήσεων, ότι συνεχίζει να απολαύει της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στις βασικές της επιλογές. 

Εντούτοις, όμως αναλύει με προσοχή, ότι η ανησυχία για μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, ο προβληματισμός για την κατάσταση της οικονομίας και επιμέρους θέματα (μετανάστευση, ασφάλεια) μπορούν στο επόμενο διάστημα να υπονομεύσουν τη δημοφιλία της κυβέρνησης.