«Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ. Οποιοδήποτε υπονοούμενο μη πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ θα είναι εγκληματικό για τη χώρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα Fm», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «οι συνέπειες είναι η άμεση και άτακτη χρεοκοπία. Μόνο τριτοκοσμικές χώρες δεν έχουν τιμήσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΔΝΤ».

Σε άλλο σημείο, έκρινε σωστό το ζήτημα εξορθολογισμού του ΦΠΑ, ωστόσο αναφερόμενος στον «φόρο λίπους», υπογράμμισε:

Ο φόρος λίπους δοκιμάστηκε στη Δανία και απέτυχε παταγωδώς, δεν έβγαλε λεφτά και προκάλεσε πολύ μεγάλη αντίδραση, σχεδόν γελοιοποίησε την Κυβέρνηση. Καλό είναι να κάνουν λίγη έρευνα όσοι εισηγούνται αυτά τα μέτρα. Όταν αυτά τα μέτρα απομονώνονται και αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα μιας πολιτικής τότε είναι που στερείται η διαπραγματευτική θέση της χώρας σοβαρότητα.

Σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η χώρα θα χρειαστεί το επόμενο 18μηνο 35 δισ. ευρώ. Η μερική αποδέσμευση της δόσης του 1,9 δις θα μας λύσει το πρόβλημα για ένα με δυο μήνες. Από εκεί και πέρα, αν η χώρα δεν αποκτήσει κανονική πρόσβαση στις αγορές, όπως είχε δρομολογηθεί επί δικών μας ημερών, τότε μονίμως θα είναι εξαρτημένη από διακρατικό δανεισμό τύπου πρώτου και δεύτερου Μνημονίου. Αυτή τη στιγμή δεν κινούμαστε σε τροχιά πλεονασμάτων, κινούμαστε σε τροχιά ελλειμμάτων. Όταν η Κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι ήδη το πρωτογενές πλεόνασμα, που με τόσο κόπο και θυσία των Ελλήνων πολιτών είχε δημιουργηθεί, εξανεμίζεται, είναι προφανές ότι αν συνεχίσουμε σε αυτήν την υστέρηση των εσόδων θα χρειαστούν μέτρα».

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, σχετικά με τις δηλώσεις του Γ. Δραγασάκη για τον ΟΛΠ σημείωσε:

Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο κ. Δραγασάκης από την Κίνα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει τελικά στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, αλλά έπρεπε να περάσουν δυόμισι μήνες για να καταλήξουμε πάλι εκεί; Όλα αυτά δίνουν την εντύπωση στους επενδυτές ότι δεν έχουν να κάνουν με μια σοβαρή χώρα. Εάν κάνουμε τη ζωή των επενδυτών εξαιρετικά δύσκολη θα στραφούν αλλού.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το Δημόσιο ανέφερε:

Το νομοσχέδιο του κ. Κατρούγκαλου με το οποίο επί της ουσίας επαναφέρει τους συνδικαλιστές στην εξουσία στο δημόσιο κινείται σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Ένα τέτοιο νομοσχέδιο αποκλείεται να το ψήφιζε η Νέα Δημοκρατία.

Τέλος, σχετικά με τις  αποκαλύψεις σε βάρος του Γιώργου Κατρούγκαλου, είπε:

Από τη στιγμή που υπάρχει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφέροντος μεταξύ της επαγγελματικής διαδρομής του κ. Κατρούγκαλου και της πολιτικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει έχοντας νομοθετική αρμοδιότητα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερασπιστεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο.