Απειλές, εκβιασμούς και κενές υποσχέσεις καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση η Bild, με αιχμή τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.

«Το χάος γύρω από την ελληνική κυβέρνηση μεγαλώνει» τονίζει η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας, η οποία έχει στο τίτλο της ότι η Ελλάδα υπέβαλε λίστα μεταρρυθμίσεων σε… ipad και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα!

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι οι εταίροι εμφανίζονται εξοργισμένοι, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κοροϊδεύει στις διαπραγματεύσεις, παρουσιάζοντας τα έγγραφα μόνο σε ηλεκτρονική μορφή για κινητές συσκευές στην ελληνική γλώσσα, χωρίς κανέναν επίσημο χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της Δευτέρας. 

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα στελέχη του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών κατέθεσαν στις Βρυξέλλες τις «υποτιθέμενες προτάσεις μεταρρυθμίσεων (συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών αυξήσεων για τους πλούσιους, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη χορήγηση των αδειών τηλεόρασης, ιδιωτικοποιήσεις). «Στόχος: Η ΕΕ και το ΔΝΤ να στείλουν το συντομότερο δυνατό, νέα δισεκατομμύρια στην Αθήνα!» σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στην Bild: «Αυτό δεν είναι τίποτα! Δεν υπάρχει καμία βάση για τις διαπραγματεύσεις, διότι οι υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων, έτσι όπως είναι διατυπωμένες, είναι ασαφείς».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες δηλώνουν ενόχληση για την απουσία λίστας μεταρρυθμίσεων, ενώ ακόμη και η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, επέκρινε τον αργό ρυθμό της διαπραγμάτευσης

Ο Μίκαελ Φουκς δήλωσε στην Bild: «Οι Έλληνες θέλουν κάτι από εμάς. Ως εκ τούτου, είναι καλό να κάνουμε μια προσπάθεια και να προσκομίσει έγγραφα που να είναι κατανοητά για όλους - και γρήγορα. Επειδή ο χρόνος εξαντλείται».

Αλλά και ο Βόλφγκανγκ Μποσμπαχ, βουλευτής του CDU, δήλωσε ότι «παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενο είναι πιο σημαντικό από τη μορφή, με τον τρόπο που παρουσιάζεται και πάλι τίθεται το ερώτημα εάν αυτή η κυβέρνηση έχει πράγματι την απαραίτητη βούληση για μεταρρυθμίσεις και ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την ομάδα του ευρώ». 

Πάντως, σε σημερινή συνέντευξή του στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δήμητρης Μάρδας, δήλωσε ότι είναι ψέμματα αυτά που γράφει ο γερμανικός Τύπος για τη λίστα.