Δεν στηρίζεται στη γερμανική κοινή γνώμη η πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Φιλνανδία, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι το Βερολίνο σταθερά «εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», με δεδομένο ότι και η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, η κυρία Μέρκελ σημειώσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απολαμβάνει ένα επίπεδο ευελιξίας, ώστε να σχεδιάσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, αποσαφηνίζοντας όμως πως το συνολικό πακέτο θα πρέπει να βγάζει νόημα.

«Μπορεί να υπάρξει μεταβολή αναφορικά με τα μέτρα που μία κυβέρνηση επιλέγει αλλά στο τέλος το γενικό πλαίσιο πρέπει να βγάζει νόημα», είπε χαρακτηριστικά. 

«Το είδαμε αυτό στην Ιρλανδία όταν η νέα κυβέρνηση άλλαξε κομμάτια του προγράμματος. Αλλά στο τέλος η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας πρέπει να αποκατασταθεί. Η Ελλάδα συνομιλεί με τους θεσμούς τώρα. Περιμένουμε για αυτές τις συνομιλίες. Και θα περιμένουμε για την αξιολόγηση των θεσμών», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας επεσήμανε πως για την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων περιμένει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που εκτυλίσσονται στο πλαίσιο του Brussels Group και ανέφερε ότι δεν εκπλήσσεται από τον χρόνο που απαιτείται για τη διαπραγμάτευση, καθότι πάντα οι επαφές με την Αθήνα ήταν χρονοβόρες.

«Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί και πρόκειται να εκπληρώσει τις προσδοκίες που όλοι μας έχουμε», διεμήνυσε η καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο φινλανδός πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Στουμπ, προειδοποίησε ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα, λέγοντας πως δεν πρέπει να αλλάξουν οι όροι για την παροχή βοήθειας.