Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Την ευκαιρία να ενημερώσει τον κοινοβούλιο για την εξέλιξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές της χώρας, έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην Ολομέλεια της Βουλής που συνεδριάζει απόψε με επίκεντρο τη συμφωνία κυβέρνησης-εταίρων για παράταση της δανειακής σύμβασης. 

Η συζήτηση θα διεξαχθεί υπό τους όρους του άρθρου 142 Α του Κανονισμού της Βουλής, που αναφέρεται στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ενώπιον του Σώματος. Θεωρητικά δηλαδή ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προβεί σε ανακοινώσεις που θα αφορούν την εξέλιξη των συνομιλίων. Στην πράξη όμως, τέτοιου είδους συζητήσεις αναλώνονται σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις, θυμίζοντας «μίνι» προ ημερησίας διατάξεως διαδικασίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα απαριθμήσει τα νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση και είναι ευνοϊκά για την κοινωνία, όπως τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων  της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν ανοικτά αν είναι υπέρ των μέτρων για την ανακούφιση της κοινωνίας ή τάσσονται με την στάση των δανειστών μας.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα απευθύνεται και στο εσωτερικό ακροατήριο και συγκεκριμένα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις για ρήξη που προκάλεσαν αναστάτωση, εν μέσω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, λίγες μέρες μετά την παρουσίαση της ενυπόγραφης επέκτασης της δανειακής σύμβασης θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή.

Παράλληλα θα διευκρινίσει ότι η ΝΔ θα βάλει πλάτη και θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια, με τον όρο να μην μπει σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πορεία και να μην οδηγηθεί η Ελλάδα σε ρήξη με την Ε.Ε., ενώ θα πει προς τα κυβερνητικά έδρανα να μη θεωρούν δεδομένες τις ψήφους της ΝΔ αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε υφεσιακά μέτρα που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να αποφύγει.

Ο κ. Σαμαράς θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε μια συμφωνία χωρίς χρήματα, ενώ γνώριζε ότι το κράτος είχε υποχρεώσεις να πληρώσει. Θα τονίσει ακόμα ότι ο κ. Τσίπρας έχει την ευθύνη των επιλογών και ακόμα και να στηρίξει η ΝΔ και περάσουν τα όποια μέτρα, αν καταψηφιστούν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη.

Πώς θα γίνει η συζήτηση

Αναλυτικότερα, η διαδικασία ανοίγει με δεκάλεπτη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού που ενημερώνει το Σώμα για το αντικείμενο της συζήτηση. Στη συνέχεια το λόγο παίρνουν για (5 λεπτά) οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμης, για να πάρει και πάλι τη σκυτάλη ο πρωθυπουργός (για 5 λεπτά). Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης δευτερολογούν (για μόλις 3 λεπτά) και η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη (τρίλεπτη) κατακλείδα του πρωθυπουργού.

Πάντως παρά τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού, είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο χρόνος να ξεπερνά κατά πολύ το προκαθορισμένο όριο προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους αρχηγούς των κομμάτων να αναπτύξουν με επάρκεια τα επιχειρήματά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει Κανονισμού, η συζήτηση θα έπρεπε να ξεκινήσει πριν τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων (6:30). Ωστόσο, μετά από σχετική συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Προεδρείο δέχθηκε να αντιστραφεί η διαδικασία και η συζήτηση να ξεκινήσει αργότερα (20:30).