Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι επίσκεψή του στην Άγκυρα μπορεί να πραγματοποιηθεί εφ' όσον υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και στη διαφορά με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα.

Μιλώνατας την πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος υπήρξε αποκαλυπτικός:

Είπα και στον κ. Ερντογάν και του το είπα ειλικρινά ότι έχει νόημα μια επίσκεψη στην Άγκυρα όταν αυτή η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα προόδου σε δύο βασικά θέματα: Και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της επίλυσης της καθ' ημάς μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Εάν δεν υπάρχουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αν οι δύο πλευρές δεν έχουν συνεργαστεί στενά ώστε να υπάρχουν βήματα προόδου, απτά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, τι νόημα θα έχει; 

Ο Πρ.Παυλόπουλος υπέδειξε ότι οι απλές επισκέψεις δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως. Αντιθέτως, είπε, μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα και να παρερμηνευτούν. 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έστειλε προς την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν το εξής μήνυμα: 

Ιδίως στον σημερινό κόσμο, το να πιστεύει κάποιος ότι η εξουσία, η ισχύς από μόνη της παρέχει δύναμη είναι μεγάλο λάθος, είναι μια ολέθρια ψευδαίσθηση. Αργά ή γρήγορα, με όλες τις δυσκολίες, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο θα επιβληθούν και θα εφαρμοστούν. Επομένως, ευκαιρία είναι λόγω των εκλογών στην Τουρκία, αυτή η δύναμη να χρησιμοποιηθεί με τρόπο εποικοδομητικό για να λύσουμε προβλήματα, όχι για να επιβάλουν κάποιοι τη θέλησή τους σε άλλους. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούμε ποτέ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα μπορούσε να πειστεί η ΕΕ να συμμετέχει ενεργά με εκπρόσωπό της στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι θα ήταν ευχής έργο, με την έννοια ότι θα μπορούσε να είναι εγγυητής του εάν και κατά πόσο η οποιαδήποτε πρόταση και από τις δύο πλευρές είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αλλά, σημείωσε, και αν ακόμα αυτό δεν καταστεί εφικτό, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα ως πλήρες μέλος της ΕΕ, να απευθύνει ερωτήματα προς τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες για το κατά πόσο η οποιαδήποτε λύση είναι συμβατή με το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαφοροποιήσει την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων. «Θέλω να πω ότι η εισήγηση για τη συμπλήρωση των τυχόν κενών που υπάρχουν σε όσες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν μπορεί να συζητηθεί παρά εις στο τέλος, όπως ήταν η αρχική πρόταση. Δεν τίθεται θέμα αλλαγής στάσης» δήλωσε.