current views are: 1

30 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση17:49

Τσίπρας: Θα στηρίξετε τη διαπραγμάτευση ή θα είστε φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου;

Σφοδρά πυρά κατά της προηγούμενης κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

Δημοσίευση 17:49’
αρθρο-newpost

Σφοδρά πυρά κατά της προηγούμενης κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

Σφοδρά πυρά κατά της προηγούμενης κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση, καλώντας την αντιπολίτευση «να συστρατευθεί στην εθνική προσπάθεια».

«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση δηλώσαμε ότι αλλάζουμε σελίδα στον τόπο. Η χώρα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία» τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Δική μας υποχρέωση είναι να γνωρίζουν οι πολίτες όλα όσα γίνονται στην επίπονη διαπραγμάτευση. Υπάρχει συλλογική στρατηγική διαπραγμάτευσης» πρόσθεσε. 

«Μας ζητούν να μην κάνουμε βήμα πίσω. Αυτή τη λαϊκή εντολή, να προχωρήσουμε σε μια ειλικρινή διαπραγμάτευση είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε ως το τέλος. H συντριπτική πλειονότητα του λαού στηρίζει τη διαπραγματευτική πολιτική της νέας κυβέρνησης» υπογράμμισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η στρατηγική μας αποδίδει καρπούς παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο, παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε μία χώρα βαθιά μέσα στον γκρεμό».

Bολές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας άφησε άδεια ταμεία και ότι «το ταμειακό έλλειμμα που παραλάβαμε ήταν της τάξης των περίπου 2,5 δισ. ευρώ». Είπε στη συνέχεια ότι ο νόμος των 100 δόσεων ήταν ελλιπής. «Μόνο σε μία εβδομάδα φέραμε 100 εκατ. ευρώ από τις 100 δόσεις» συμπλήρωσε. 

«Ταυτόχρονα μία δανειακή σύμβαση που έληγε εντός στενών ορίων με κίνδυνο να μείνουν οι τράπεζες ακάλυπτες και ταυτόχρονα οικονομική ασφυξία. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της αλλά τα πληρώνει από τον προυπολογισμό της. Κάποιοι είχαν φροντίσει να συμβεί αυτή η ασφυκτική κατάσταση. Παρά ταύτα η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμα ότι «με την απόφαση αναγνωρίζεται και η ανάγκη να αρχίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους».

«Από τα 2062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο 25. Γιατί;» τόνισε και επικαλέστηκε δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο σύμφωνα με τα οποία παραιτήθηκαν υπάλληλοι του δημοσίου επειδή δεν τους επέτρεψαν να ελέγξουν στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το όνομα του οποίου εμφανίζεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, στη λίστα.

Και σημείωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν δίστασε να μιλήσει για Siemensκατοχικό δάνειοπολεμικές επανορθώσεις, μέσα στο Βερολίνο. «Κύριε Σαμαρά έπραξα ορθά που τα είπα αυτά στο Βερολίνο (για Siemens και αποζημιώσεις) ή έπρεπε να πω κι εγώ ουδείς αναμάρτητος;» τόνισε. «Κύριε Σαμαρά χτυπάγατε το χέρι στο τραπέζι οταν επρόκειτο να κάνετε απολύσεις. Γιατί δεν κάνατε το ίδιο και για τις τηλεοπτικές άδειες;» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αντί για το mail Χαρδούβελη, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και αναδιανομής βαρών και εισοδημάτων».

Κάλεσμα στην αντιπολίτευση

«Θα στηρίξετε αυτή τη διαπραγματευτική πολιτική για να μπει τέλος στη λιτότητα; Ή θα λειτουργείτε ως φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου;» είπε, απευθυνόμενος τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Θα πρέπει να αποφασίσετε αν υπογράψαμε μνημόνια ή αν οδηγούμε τη χώρα στα βράχια και τα δύο δεν μπορούν να συμβαίνουν. Οι αντιφάσεις στον αντιπολιτευτικό σας λόγο είναι ενδεικτικές της στρατηγικής σας σύγχυσης. Πέντε χρόνια κυβερνούσατε με e-mail στην τρόικα» πρόσθεσε.

Και συνέχισε:

Είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, ο νόμος για τις 100 δόσεις,το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ; Είναι Μνημόνιο η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία, η άρνηση να αυξήσουμε το ΦΠΑ;

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο άλλος δρόμος, αντί της πολιτικής της κυβέρνησης, είναι η άνευ όρων παράδοση και να συνεχιστεί η πολιτική που κατέστρεψε τον τόπο.

«Επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που μας στηρίζει η κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το μνημόνιο απέτυχε και πέρασε στην ιστορία. Τώρα είναι ώρα για μεταρρυθμίσεις που θα αναδιανέμουν τα βάρη και τα εισοδήματα».

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει στους θεσμούς τη δική της λίστα βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων. Για να πληρώσουν επιτέλους οι κατέχοντες και να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης και των μισθωτών».

Ο πρωθυπουργός κατάληξε, λέγοντας ότι «έχουμε διαλέξει πλευρά εδώ και καιρό. Ζητάμε το ίδιο να πράξει κάθε κόμμα στη Βουλή και στην κοινωνία».

«Υπάρχουν 2062 Παπασταύρου στη Λίστα Λαγκάρντ»

«Ο κ. Σαμαράς όσο ήταν πρωθυπουργός, δεν σύχναζε στη Βουλή. Προτιμούσε να κάνει δηλώσεις στο εντευκτήριο της Βουλής από το να μιλάει στους βουλευτές. Η κυβέρνηση θα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής και του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του.

Και τόνισε: «Σας άκουσα να υπερασπίζεστε τον συνεργάτη σας. Δεν ανέφερα το όνομά του, εσείς το αναφέρατε, τον κ. Παπασταύρου. Δεν έχει άλλους 10 Παπασταύρου κ. Σαμαρά έχει άλλους 2062 στη λίστα Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν».

Σημείωσε ακόμα ότι «δεν συζητάμε νέο Μνημόνιο» και ότι «δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση, κανένα νέο Μνημόνιο».

«Για λόγους εντυπώσεων η αποχώρηση της ΝΔ»

Κατά την τριτολογία του, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ από τη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση της ΝΔ από την αίθουσα, λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «ίσως ελλείψει επιχειρημάτων προτίμησε να εξασκηθεί σε μια γυμναστική επί της διαδικασίας και μάλιστα με πρόσταγμα του πρώην προέδρου της βουλής, ο οποίος φρονώ ότι παρέσυρε τον κ. Σαμαρά σε μία άστοχη ενέργεια». :

«Μήπως λοιπόν αυτή η ενέργεια που μετέτρεψε μία ιστορική παράταξη σε φοιτητική παράταξη έγινε επειδή δεν γνωρίζουν τον κανονισμό; Όχι, έγινε για λόγους εντυπώσεων για να καλυφθούν τα όσα ουσιαστικά συζητήσαμε εδώ». 

Κατά τα άλλα σημείωσε πως «πηγαίνουμε στη διαπραγμάτευση έχοντας στο  μυαλό μας το ότι υπάρχουν όρια που δεν δικαιούμεθα να παραβούμε» και συνέχισε: 

«Τα όρια μας είναι η πολιτική λιτότητας. Οι κόκκινες γραμμές μας είναι σαφείς. Δεν συμφωνούμε σε περικοπές μισθών συντάξεων, καμία υλοποίηση υφεσιακού μέτρου, και αυτή είναι η τελευταία μας λέξη». 

Τόνισε πως η κυβέρνηση απορρίπτει τις πιέσεις για αλλαγές στα εργασιακά, λέγοντας πως «μας αφήνει παγερά αδιάφορους το αίτημα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων». Σε αυτό το πλαίσιο διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει το συντομότερο δυνατό να «αποκαταστήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Απέρριψε εξάλλου το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε πως «δεν πρόκειται να συνεχίσουμε το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας». 

«Ναι στην αξιοποίηση, όποιος επιθυμεί συμπράξεις με το ελληνικό κράτος με έλεγχο είναι καλοδεχούμενος» είπε και συνέχισε: «Αυτό που είχαμε εδώ μέχρι πρότινος είναι μεταβίβαση τίτλων ιδιοκτησίας από την Ελλάδα στο δημόσιο άλλων χωρών». 

Αναπτύσσοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις, επεσήμανε πως «έχουμε κριτήρια». Αυτά είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η μεγαλύτερη δυνατή αύξηση πραγματικής οικονομίας, συμμετοχή ελληνικού δημοσίου και τα έσοδα από την αξιοποίηση του δημοσίου να πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία και την ανάπτυξη με όρους την προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Το καινούργιο έχει γεννηθεί αλλά δυσκολεύεται γιατί το πολεμάει το παλιό, που παλεύει με νύχια και με δόντια να κρατηθεί. Μην καρτεράτε να λυγίσουμε, μην καρτεράτε να αποτύχουμε. Ακόμη κι αν αποτύχουμε εμείς, δεν θα είστε εσείς που θα καταφέρετε να ξαναέρθετε στην επιφάνεια. Δυστυχώς, θα έρθουν άλλες δυνάμεις. Γι’ αυτό συνταχθείτε με αυτή την εθνική προσπάθεια προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα και το λαό»


σχετικα αρθρα