Θυελλώδης ήταν συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, με την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να αποχωρεί, έπειτα από ένταση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η αποχώρηση έγινε προς ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμπεριφορά της Προέδρου της Βουλής που θέλησε να δώσει τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο. Οργισμένος ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε σε δημοσιογράφους, μετά την αποχώρηση ότι «είμαι στη Βουλή από το 1977 και έχω ζήσει σκληρές στιγμές όπως εκείνη της περιόδου Αλευρά. Τέτοιο πράγμα όμως δεν έχω ξανασυναντήσει».

Σφοδροί διαξιφισμοί

Κατά την πρώτη ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσουν εάν θα στηρίξουν την εθνική πολιτική και την κρίσιμη διαπραγμάτευση ή αν θα συνεχίσουν να είναι φερέφωνα των κέντρων και εμπνευστών του μνημονίου. «Επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό. Αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Αυτό το γνωρίζουν όλοι σε Ελλάδα και Ευρώπη και γι' αυτό δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο» διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός. «Δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση, κανένα νέο μνημόνιο» τόνισε στη δευτερολογία του, αφήνοντας εκ νέου αιχμές κατά του Αντ. Σαμαρά, για τον συνεργάτη του Στ. Παπασταύρου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στην πραγματικότητα δεν έκανε ποτέ διαπραγμάτευση, γιατί «δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς στοιχεία και αριθμούς». Επιπλέον, χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «νέο μερκελιστή», κατηγορώντας τον ότι μετέτρεψε σε ηθική μόνον υποχρέωση τις γερμανικές επανορθώσεις. «Είστε θύτης όχι θύμα, γι' αυτό μην παριστάνετε στο θύμα που δέχεται πιέσεις. Το πραγματικό θύμα είναι ο ελληνικός λαός. Επιτέλους κυβερνήστε, γιατί το πρόβλημά σας είναι εσωτερικό και είναι και το πρόβλημα της χώρας, καθώς ένα μεγάλο μέρος του κόμματός σας είναι υπέρ της ρήξης» τόνισε. «Γίνατε προδότες τώρα που υπογράψατε;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη δευτερολογία του.

«Το πραγματικό δίλημμα είναι: σύγκρουση με τα συμφέροντα που θα κερδίσουν από την κρίση, σύγκρουση με το λόμπι της δραχμής ή ευρωπαϊκή πορεία», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Brussels Group και θεσμοί κάνουν την ίδια δουλειά με την τρόικα» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι η συγκυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάργησε το Μνημόνιο, αλλά συμφώνησε και σε επέκτασή του.

«Στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα γιατί πράγματι διαπραγματεύεται. Ασφαλώς και υπάρχουν υποχωρήσεις αλλά όχι υποχωρήσεις για την αφαίμαξη του ελληνικού λαού. Ακόμη και αν χρειαστεί να ματώσουμε περνώντας από τις Συμπληγάδες, εμείς θα βάζουμε τις κόκκινες γραμμές» δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος, που εκπροσώπησε το Κίνημα, λόγω της απουσίας του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ.

Τέλος, ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος τόνισε ότι «η παράταση της δανειακής σύμβασης είναι Μνημόνιο, πως όσο υπάρχει αυτή, με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχία με το αγγλικό δίκαιο, τότε έχουμε Μνημόνιο».