«Σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση ήρθαμε στη Βουλή, κάτι που δεν έκανε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθαμε για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων για προσπάθεια συναίνεσης, αντ' αυτου εισπραξαμε υβρεις» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ,  Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την αποχώρηση της Κ.Ο. του κόμματος από τη συζήτηση στη Βουλήεξαπολύοντας επίθεση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στη Βουλή κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει υπογράψει νέο μνημόνιο και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δημοσιοποιήσει τα μέτρα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους δανειστές. «Δεν στηρίξατε και καταψηφίσατε τη ρύθμιση που φέραμε εμείς για τις 100 δόσεις. Η δική μας θέση είναι να βγει η χώρα από το μνημόνιο. Εσείς έχετε βάλει βαθιά τα μνημόνια και μάλιστα χωρίς λεφτά» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Εάν θέλετε οι πολίτες να γνωρίζουν πραγματικά τι γίνεται θα έπρεπε να έχτε φέρει την επέκταση του μνημονίου στη Βουλή, διαφορετικά για ποια δημοκρατία μιλάτε» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα «εξανέμισε τα πλεονάσματα που δημιουργήσαμε, εσείς καλούσατε τον κόσμο να μην πληρώνει τους φόρους». Παράλληλα, κατηγόρησε το κ. Τσίπρα ότι απομονώνει τη χώρα και το λογαριασμό πληρώνει ο ελληνικός λαός. 

«Δεν μας είπατε τι συμφωνία έχετε κάνει. Διαπραγμάτευση δεν υπάρχει αν δεν μπείτε σε στοιχεία, αν δεν δώσετε αριθμούς» είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχετε ήδη πάρει υφεσιακά μέτρα, με την εσωτερική μερική στάση πληρωμών που έχετε κηρύξει. Δεν πληρώνετε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία, τάζετε τα πάντα και αυξάνετε κάθε μέρα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές». 

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναρωτήθηκε αν συμφωνούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των αεροδρόμια και μίλησε για θέατρο εικονικής διαπραγμάτευσης που το κόστος του θα κληθεί να το πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ακόμη ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στην πραγματικότητα δεν έκανε ποτέ διαπραγμάτευση γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς στοιχεία και αριθμούς και η κυβέρνηση αρνήθηκε να τα δώσει στα τεχνικά κλιμάκια.

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό προειδοποίησε πως ό,τι δεν μπορεί να καλύψει ο Προϋπολογισμός, θα πρέπει να μας το καλύψουν οι εταίροι με δανεισμό, γιατί δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές». «Φαντασιώνεστε κ. Τσίπρα ότι θα σας δίνουν λεφτά χωρίς όρους» είπε, ενώ υποστήριξε ότι στις 20 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση υπέγραψε συνέχιση του Μνημονίου χωρίς να πάρει τίποτα και τώρα απειλεί με πιστωτικό γεγονός.

Απαντώντας στις βολές του Αλέξη Τσίπρα για εμπλοκή του στενού του συνεργάτη στη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είπε: 

Μακάρι να είχε η Ελλάδα 10 Παπασταύρους. Έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες, έχουν ελεγχθεί τα στοιχεία.

Τσίπρας, ο νέος «μερκελιστής»

Σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού σε Siemens και γερμανικές αποζημιώσεις κατά την επίσκεψη στο Βερολίνο, επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα, ενώ προτεραιότητα έπρεπε να είναι το να βγει η χώρα από την κρίση». Επιπλέον, χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «νέο μερκελιστή», κατηγορώντας τον ότι μετέτρεψε σε ηθική μόνον υποχρέωση τις γερμανικές επανορθώσεις. 

«Είστε θύτης όχι θύμα, γι' αυτό μην παριστάνετε στο θύμα που δέχεται πιέσεις. Το πραγματικό θύμα είναι ο ελληνικός λαός. Επιτέλους κυβερνήστε, γιατί το πρόβλημά σας είναι εσωτερικό και είναι και το πρόβλημα της χώρας, καθώς ένα μεγάλο μέρος του κόμματός σας είναι υπέρ της ρήξης» τόνισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, επισήμανε ότι η ΝΔ θα στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά υπό προϋποθέσεις:

«Θα σας στηρίξουμε, αλλά αν εσείς ξαναγυρίσετε τη χώρα σε ύφεση και ελλείμματα δεν μπορούμε να ξαναστηρίξουμε έναν νέο κύκλο θυσιών. Θα στηρίξουμε κάποιο πακέτο μέτρων που θα απελευθέρωνε τη ρευστότητα. Αν προκαλέσετε πιστωτικό γεγονός θα είμαστε απέναντί σας. Σοβαρή συμφωνία εμείς θα τη στηρίξουμε, το κόμμα σας να δούμε τι θα κάνει»  σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «θέλουμε να σας στηρίξουμε και οι συνιστώστες σας δεν μας αφήνουν».

Ωστόσο, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην θεωρεί δεδομένη τη ΝΔ, ενώ όπως είπε η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, αλλά ακόμη σώζεται, όμως τώρα εσείς είσαστε κυβέρνηση και εσείς έχετε την ευθύνη» σημείωσε. 

Στη δευτερολογία του είπε:

«Έχετε κοστολογημένες προτάσεις, τις έχετε ελέγξει; Επενδύσεις θέλετε, σας νοιάζουν;» ρώτησε ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση «λέγεταιμνημόνιο και τα μικρά παιδιά το ξέρουν». Επιπλέον, επικαλέστηκε προεκλογικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι κατηγορούσαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για εθνική προδοσία, όποιος υπέγραφε συμφωνία που προβλέπει δικαστήρια του Λουξεμβούργου και αγγλικό δίκαιο. «Γίνατε προδότες τώρα που υπογράψατε;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

«Δεν μπορείτε να κυβερνήσετε και παριστάνετε ότι διαπραγματεύεστε, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει να λύστε τα εσωκομματικά σας προβλήματα» είπε, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.